Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδρέας Φλώρος: Φοιτητικές εστίες και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών στους στόχους του 2022 (video)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
18 Ιανουαρίου 2022 / 13:35

Με θετικό πρόσημο ο απολογισμός δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά το έτος 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με θετικό πρόσημο, παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, έκλεισε η προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου υλοποιήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες σε θέματα ακαδημαϊκά, έρευνας, διοίκησης, εξωστρέφειας και πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, οι στόχοι της νέας χρονιάς αναμένεται να ενδυναμώσουν την παρουσία του ιδρύματος, με αιχμή του δόρατος την λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο αλλά και την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε όλα τα νησιά.

Ακαδημαϊκά ζητήματα

Όπως τόνισε ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τον σύντομο απολογισμό των δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά το έτος 2021 και την επισκόπηση της βασικής στοχοθεσίας της νέας χρονιάς, το ίδρυμα εξασφάλισε την ανώτερη δυνατή διάκριση της πλήρους συμμόρφωσης για την πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας αλλά και για την πιστοποίηση Προγραμμάτων Προπτυχιακών σπουδών.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο να πετυχαίνει τέτοιου είδους επιδόσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο», τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι την χρόνια που πέρασε ξεκίνησαν νέα καινοτόμα και συνεργατικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Πρόσθεσε δε ότι το πανεπιστήμιο επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά με πλήρως αποτελεσματική προσαρμογή του ιδρύματος στα δεδομένα της εξ αποστάσεως και εν συνεχεία δια ζώσης διδασκαλία με ουσιαστικά πρωτόκολλα διαχείρισης που είχαν ως αποτέλεσμα μόλις 71 κρούσματα σε φοιτητές σε σύνολο 12.000 το διάστημα Οκτωβρίου- έως Χριστούγεννα.

Έρευνα

Όσον αφορά ζητήματα έρευνας, το πανεπιστήμιο εξασφάλισε ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο της περιφερειακής αριστείας που αντιστοιχούν στο 25% του εθνικά διαθέσιμου Π/Υ. Παράλληλα το ίδρυμα διοργάνωσε την 1η Σύνοδο των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Πάρκων της χώρας, ενώ υποστήριξε ερευνητές του Ιδρύματος μέσω της χρηματοδοτικής κάλυψης της δαπάνης δημοσιεύσεων σε περιοδικά και συνέδρια. Διοικητικά θέματα Όπως τόνισε ο κ.Φλώρος στον τομέα της διοίκησης, το ίδρυμα έκανε άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας του, ενώ έχει συσταθεί ομάδας ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης, σε συνεργασία με άλλα Ιδρύματα. Διευκρίνισε δε, ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε το πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που ίδρυσε και στελέχωσε Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, και σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας λειτουργεί πιλοτικά για τον προσδιορισμό των νομοθετικών παρεμβάσεων που απαιτείται να λάβουν χώρα για την περίπτωση των Πανεπιστημίων.

Δωρεάν στέγαση

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε επίσης και στο ζήτημα της δωρεάν στέγασης των φοιτητών σε όλα τα νησιά και σε ξενοδοχειακές μονάδες μέσω συμφωνίας με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την χρηματοδότηση σχετικού προγράμματος (ΠΕΠ) με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των δικαιούχων και πρόβλεψη για υποστήριξη της αριστείας (δωρεάν στέγη στους πρωτεύσαντες όλων των ετών και ανταποδοτικές υποτροφίες).

«Το μοντέλο της δωρεάν στέγασης που παρέχουμε στην πόλη της Κέρκυρας σε ένα ποσοστό 8% του ενεργού φοιτητικού πληθυσμού θα το επεκτείνουμε και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά. Ήταν κάτι που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να το υποστηρίξει με βάση τα οικονομικά του δεδομένα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επεκταθούμε και στα υπόλοιπα νησιά. Η συνεισφορά της Περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα θα είναι καταλυτική, δίνοντας κίνητρα στους φοιτητές να σπουδάζουν σε όλα τα νησιά. Η λύση αυτή προκρίνεται μέχρι την υλοποίηση ενός ονείρου, αυτό της ανέγερσης φοιτητικών εστιών σε όλα τα νησιά», δήλωσε ο κ.Φλώρος.

Πρόσθεσε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο στο ScholarsatRisk (SAR), με στόχο την προστασία των ακαδημαϊκών που απειλούνται, την αποτροπή επιθέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση και την προώθηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Επίσης σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής αναπτύχθηκαν δράσεις κομποστοποίησης στα φοιτητικά εστιατόρια σε συνεργασία με την φοιτητική κοινότητα και έγκριση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο κτίριο του Τμήματος Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο.

Προβολή – Εξωστρέφεια

Σύμφωνα με τον κ.Φλώρο υπήρξε αυξημένη παρουσία των δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τοπικό και εθνικό τύπο, ενώ για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά. Παράλληλα είχε ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και διοργάνωση εμβληματικών δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής σχετικής εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπλέον συμμετείχε στο πρόγραμμα ελληνο-αμερικανικών συνεργασιών με την ανάπτυξη της συνεργασίας με το Johns Hopkins University στο πεδίο της αντιμετώπισης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ απενεμήθη στο ίδρυμα έδρα UNESCO «για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων». Τέλος προχώρησε στη διάθεση χιλιάδων μερίδων φαγητού σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς

Όπως τόνισε ο κ.Φλώρος αναφορικά με τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διεθνοποίηση του ιδρύματος με αιχμή του δόρατος τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών για πρώτη φορά, τα οποία θα απευθύνονται σε διεθνείς φοιτητές. Το θέμα είχε αναδείξει η «Ε» με αναλυτικό ρεπορτάζ στις 15-12-2021. «Για να πετύχουμε αυτό υπάρχει ένα διευρυμένο πλάνο προβολής του πανεπιστημίου και στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας βασικός στόχος είναι η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε όλα τα νησιά – έδρες του Ιδρύματος. «Ήδη προχωράει η δεύτερη φοιτητική εστία στην πόλη της Κέρκυρας. Σημαντικό όμως είναι να δούμε σύντομα φοιτητικές εστίες και στη Λευκάδα και στο Αργοστόλι και στη Ζάκυνθο», ανέφερε ο κ.Φλώρος. Μεγάλο στοίχημα της επόμενης χρονιάς χαρακτήρισε, στο πλαίσιο του σχεδιασμού αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, την αναθεώρηση της ακαδημαϊκής δομής του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις εθνικά ορισμένες κατευθύνσεις.

«Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας είναι μέσα από αυτή την διαδικασία με ωριμότητα, σκέψη και βλέμμα στο μέλλον να κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο ακλόνητα βιώσιμο τις επόμενες δεκαετίες.»

Παράλληλα στην ατζέντα της νέας χρονιάς περιλαμβάνονται νέα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής περιφερειακής κοινότητας. αλλά και η ενίσχυση της έρευνας με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου με Ινστιτούτα διαθεματικής προσέγγισης και αντικειμένου και με ισχυρή παρουσία (επιστημονική, τεχνολογική και επιχειρησιακή) εντός της περιφέρειας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ