Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

620 χιλ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» για μελέτες αρδευτικών έργων στα νησιά του Ιονίου

Αντώνης Τρίτσης
18 Ιανουαρίου 2022 / 10:58

Συγκέντρωση και διαχείριση των επιφανειακών υδάτων προκειμένου να δοθεί σε αφθονία το πολύτιμο αγαθό για άρδευση και γεωργική εκμετάλλευση

ΚΕΡΚΥΡΑ .Την δρομολόγηση της ωρίμανσης των μελετών εγγειοβελτιωτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, ομβροδεξαμενών και δικτύων άρδευσης για τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου προϋπολογισμού ύψους 620.000,00€ (500.000,00€ +ΦΠΑ 24%) σηματοδοτεί η ένταξη της πρότασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ώστε να υλοποιηθεί η επικαιροποίηση των μελετών των Λιμνοδεξαμενών και των δικτύων τους ανα νησί, και η μελέτη δημιουργίας Ομβροδεξαμενών με τα συνοδα έργα πλήρωσής τους που θα δώσει την δυνατότητα παροχής νερού σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές για την κάλυψη των αναγκών τους.
 
“Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πιστή στην δέσμευσή της για την στήριξη και ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα έχει προγραμματίσει ουσιαστικά εργα υποδομής που θα δώσουν την δυνατότητα της ουσιαστικής ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίας στα νησιά μας”, δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η συγκέντρωση και διαχείριση των επιφανειακών υδάτων είναι πρωταρχικής σημασίας, διότι θα δώσει σε αφθονία το πολύτιμο αγαθό για άρδευση και γεωργική εκμετάλλευση και θα βοηθήσει έτσι στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας. Επι πλέον η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει πλέον να στοχεύσουμε στην διαχείριση των υδατων ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον.
 
Αναλυτικά με την υλοποίηση της πράξη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στοχεύει να ωριμάσει τα κάτωθι έργα:

- Για την Π.Ε. Κέρκυρας, α) κατασκευή μικρών ομβροδεξαμενών (500-2000κ.μ.) κλειστού τύπου προκατασκευασμένων με τα συνοδά έργα πλήρωσης των δεξαμενών με νερό καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και β) κατασκευή του φράγματος Ρεγγίνη με δίκτυα άρδευσης.

- Για την Π.Ε. Κεφαλονιάς α) κατασκευή μικρών ομβροδεξαμενών (500-2000κ.μ.) κλειστού τύπου προκατασκευασμένων με τα συνοδά έργα πλήρωσης των δεξαμενών με νερό καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, β) κατασκευή εξωποτάμιας Λιμνοδεξαμενής Λυχνιάς Ληξουρίου Κεφαλληνίας με δίκτυα άρδευσης, και γ) κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στο Κατελειό Κεφαλληνίας και κατασκευή δικτύων άρδευσης 1030 στρεμμάτων.

- Για την Π.Ε. Ζακύνθου α) κατασκευή μικρών ομβροδεξαμενών (500-2000κ.μ.) κλειστού τύπου με συνοδά εργα πλήρωσης των δεξαμενών με νερό και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και β) κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Φιολίτη Ζακύνθου και του δικτύου άρδευσης 350 στρεμμάτων.

- Επί πλέον η Περιφερειακη Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει στο πλαίσιο της αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων, με την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους της, την κατασκευή Ομβροδεξαμενών σε όλα τα νησιά, την επικαιροποίηση της μελέτης της Λιμνοδεξαμενής Γριζάτων στην Κεφαλονιά, και την επέκταση και συντήρηση του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΜ ΝΥΜΦΩΝ στήν Βόρεια Κερκυρα. Προτάσεις που με την ωρίμανση τους θα κατατεθούν στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
“Η Περιφερειακή Αρχή πιστή στις εξαγγελίες της για αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων στα νησιά μας υλοποιεί τους στόχους της με την ωρίμανση μελετών για λιμνοδεξαμενές και δίκτυα και για ομβροδεξαμενες με τα συνοδά τους έργα, ώστε να βελτιώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του τον πρωτογενή τομέα και συγχρόνως να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κρίση της κλιματικής αλλαγής” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής