Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι λέει το ΚΚΕ για το «πάγωμα» της κατασκευής του αγωγού East Med

ΚΚΕ
17 Ιανουαρίου 2022 / 15:55

Το κόστος για θέρμανση και συνολικά για κάθε είδους ενέργεια είναι δυσβάσταχτο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πάγωμα της κατασκευής του αγωγού East Med που θα περνούσε και από την περιοχή μας σχολιάζει με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει, οι εξελίξεις  αποδομούν βασικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που μίλησαν για "ιστορική συμφωνία" και συνέδεσαν τον αγωγό με την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν : "Καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια δεν έχουν οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών και στην περιοχή μας που πυροδότησαν οι εξελίξεις σε σχέση με την ανάκληση της κατασκευής του αγωγού East Med που θα περνούσε και από την περιοχή μας.

Η εξέλιξη σε σχέση με τον East Med έγινε μέσω non paper των ΗΠΑ προς Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ με το οποίο τους «μήνυσαν» πως αποσύρονται από τη στήριξη του ενεργειακού αγωγού "East Med".

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, που υπερψήφισαν και ύμνησαν τον αγωγό και τον ρόλο των ΗΠΑ, τον Μάη του 2020 στη Βουλή, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Γιατί αυτός ο αγωγός, που υπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει την "απεξάρτηση" της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών και εξαπάτησης του λαού.

Οι εξελίξεις αποδομούν βασικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που μίλησαν για "ιστορική συμφωνία" και συνέδεσαν τον αγωγό με την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.

Στη συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, αποκάλυψε τα αστικά παραμύθια και τεκμηρίωσε ότι ο "East Med" (όπως και οι άλλοι ενεργειακοί αγωγοί) δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού, υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των ενεργειακών ομίλων, συνιστά εργαλείο των ΗΠΑ και της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Είναι οφθαλμοφανές πια ότι τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια συνεχώς εντείνονται και αφορούν και την περιοχή μας. Γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα για το λαό καθώς η περιοχή, ως ενεργειακός κόμβος, έχει γίνει μαγνήτης ανταγωνισμών, όπως άλλωστε αναφέρει και το non paper των ΗΠΑ.

Τελικά,  όπως αποδεικνύεται και από τις περιπτώσεις των περιοχών που υπάρχει πρόσβαση στις διαφορετικές πηγές ενέργειας, ο λαός δε βγήκε κερδισμένος. Το κόστος για θέρμανση και συνολικά για κάθε είδους ενέργεια είναι δυσβάσταχτο και οδηγεί ολόκληρες οικογένειες να μένουν στο κρύο και το σκοτάδι, να πεθαίνουν την ώρα που προσπαθούν να ζεσταθούν με μαγγάλια, όπως έναν αιώνα πριν.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μπλέκουν το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που αφήνουν το λαό έρμαιο της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Χρειάζεται τώρα να ενταθεί η πάλη του λαού για φθηνό ρεύμα για όλους, για μείωση των τιμολογίων για όλο το λαό, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια, για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς".