Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Προστασίας Natura: Το κυνήγι στον Χαλικούνα απαγορεύεται ρητά!

Χαλικούνας
06 Ιανουαρίου 2022 / 10:47

Ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας των περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας ζητά ενέργειες από τις αρμόδιες Αρχές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρόσφατο επεισόδιο της Πρωτοχρονιάς μεταξύ πολίτη και ατόμων που καταγγέλθηκε ότι κυνηγούσαν στην περιοχή του Χαλικούνα, έστρεψε την προσοχή σε παρόμοια περιστατικά κυνηγιού, σε προστατευόμενες περιοχές. 

Ο Σύλλογος Προστασίας περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας, καταγγέλλει ως παράνομη και απαράδεκτη κάθε απόπειρα κυνηγιού στην περιοχή. Ζητά από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους να προστατεύσουν τις περιοχές Natura και από τις αρμόδιες Αρχές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.   

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:Πρόσφατα γίναμε δέκτες  καταγγελίας για την παρουσία και τη δράση κυνηγών στην Λίμνη Κορισσίων,  σε μια περιοχή Natura η οποία προστατεύεται με βάση το  Ευρωπαϊκό και το Εθνικό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Ακούσαμε μάλιστα στα τοπικά ΜΜΕ να δηλώνεται ότι το κυνήγι στη Λίμνη  και στην περιοχή του Χαλικούνα τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι … «παράδοση»,  είναι «έθιμο»…. και ότι οι «επίσημοι» κυνηγοί- μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου βρέθηκαν εκεί  για …. να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίττα τους! Και ακόμα, ότι εκείνοι που ήταν σε βάρκες μέσα στη λίμνη  και κυνηγούσαν δεν ήταν μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η ουσία είναι μία και αδιαμφισβήτητη:  το κυνήγι στην περιοχή της λίμνης Κορισσίων και του Χαλικούνα ευρύτερα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ  και αποτελεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΆΞΗ  που διώκεται ποινικά!
Η παρουσία κυνηγών, μελών ή μη του Κυνηγετικού Συλλόγου, για οποιονδήποτε λόγο δεν δικαιολογείται. 

Η επίκληση «παραδοσιακών εθίμων» που δημιούργησαν (!!) κάποιοι για να δικαιολογήσουν την παρανομία τους δεν είναι αποδεκτή ούτε ανεκτή!!

Ως Σύλλογος Φίλων και Προστασίας των περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας καταδικάζουμε κάθε απόπειρα κυνηγίου στην περιοχή και σε κάθε άλλη περιοχή Natura, την καταγγέλλουμε ως παράνομη  και απαράδεκτη, καλούμε τους κατοίκους και τους φίλους της περιοχής να την προστατεύσουν από κάθε τέτοια ενέργεια ενημερώνοντας αμέσως τους αρμόδιους και το  Σύλλογό μας εφόσον υποπέσει στην αντίληψή τους  οποιαδήποτε απόπειρα σε βάρος των πουλιών που ζουν ή επισκέπτονται  την περιοχή.

Καλούμε επίσης τους αρμόδιους-Αστυνομία, Δήμο, Δασονομία, Θηροφυλακή, Εισαγγελία - να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να προχωρήσουν  στις ενδεδειγμένες ενέργειες προάσπισης της νομιμότητας και προστασίας της  ευρύτερης περιοχής από κυνηγούς και άλλους εισβολείς.

Τέλος, καλούμε τους  Κυνηγετικούς Συλλόγους Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας  να διαφυλάξουν το οικοσύστημα της περιοχής, να ενημερώσουν τα μέλη τους  για το θεσμικό πλαίσιο και να συνεργαστούν με κάθε αρμόδιο και με το Σύλλογό μας με στόχο την προστασία της  φύσης αλλά και της αξιοπιστίας των ίδιων των Συλλόγων.

Ο Σύλλογός  Φίλων και Προστασίας περιοχών Natura Nότιας Κέρκυρας δηλώνει ότι, από την πλευρά του, θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια, εφόσον  προκύψουν  στο μέλλον τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα που θα θέτουν σε κίνδυνο την άγρια πανίδα και το φυσικό οικοσύστημα  της λίμνης Κορισσίων  και  του Χαλικούνα.-