Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρεβεγιόν χωρίς μουσική μέχρι τις 2 πμ - Από την Πέμπτη τα νέα μέτρα (video)

Νέα μέτρα
29 Δεκεμβρίου 2021 / 15:15

ΑΘΗΝΑ. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12.

ΑΘΗΝΑ. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12.

Με τη δεδομένη και αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων τα μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν 3/1 θα εφαρμοστούν από αύριο. Συγκεκριμένα:

Στη διασκέδαση και στην εστίαση το ωράριο θα είναι μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο με καθήμενους σε τραπέζια έξι ατόμων. Απαγορεύεται η μουσική. Επίσης απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι. 

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, για το ρεβεγιόν, θα ισχύσει ωράριο μέχρι τις 2 αλλά και πάλι χωρίς μουσική και μόνον με καθήμενους.

Τα μέτρα που θα ισχύουν:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υποχρεωτική στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση για ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

- Λειτουργία καταστημάτων χωρίς όρθιους και με όριο έξι ατόμων στα τραπέζια, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.

- Γήπεδα με πληρότητα 10% και ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Με προειδοποίηση για κλείσιμό τους αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα.

- Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με PCR 48 ωρών, στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

- Τηλεργασία στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά ο Υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Όπως είχαμε προαναγγείλει η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή να συγκληθεί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον για να συζητήσουμε τη μεταφορά των μέτρων. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως με μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη.

Τα κρούσματα που θα δούμε και σήμερα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί. Πρέπει το ΕΣΥ να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να μας παραχωρήσει προσωπικό και κλίνες. Οι νοσηλείες από την Όμικρον είναι λιγότερες και δεν φτάνουν στις ίδιες ημέρες. 

Παράλληλα η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες από τη μετάλλαξη Όμικρον και πρέπει να σταματήσουν οι ψευδείς περί του αντιθέτου ειδήσεις. Το ότι έχουμε ηπιότερη νόσηση έχει να κάνει με την εμβολιαστική κάλυψη που έχει ανέβει κατά 10%. Στην αναμνηστική δόση είμαστε άνω του 75%. Στις ευάλωτες ομάδες το ποσοστό υπερβαίνει το 90% είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνει.

Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων».