Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ: Μείωση των γιατρών του ΕΣΥ στην Κέρκυρα

ΕΓΕΣΥΚ
22 Δεκεμβρίου 2021 / 16:10

Καταπέλτης η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ Κέρκυρας για τα προβλήματα των Υπηρεσιών Υγείας

ΚΕΡΚΥΡΑ.Στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γιατρών Κέρκυρας βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα προβλήματα των υπηρεσιών υγείας και της υποστελέχωσης από προσωπικό. Στην απόφαση που λήφθηκε η ΕΓΕΣΥΚ ζητά έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η προδιαγεγραμμένη πορεία συρρίκνωσης και εγκατάλειψης αλλά και μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη οργανικών και λειτουργικών κενών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Παρά τις προσπάθειες ωραιοποίησης της κατάστασης σε ότι αφορά τη στελέχωση τόσο του νοσοκομείου όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για ακόμα μια φορά δηλώνουμε ότι ο απόλυτος αριθμός ιατρών που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αντιθέτως έχει μειωθεί. Ενώ η αντικατάσταση των Ιατρών που έχουν μπει σε αναστολή αποτελεί ανέκδοτο.
 
Μέσα στη κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, τόσο η αποτυχία των τοπικών παραγόντων στο να επιλύσουν το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης, ειδικά μετά την ένταξη των υπολοίπων νησιών των Ιονίων, εκτός της Κέρκυρας, στην Α΄ άγονη και προβληματική περιοχή όσο και η αδιαφορία των ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, έχουν αποτέλεσμα αρκετοί  Κερκυραίοι να έχουν αποκλειστεί από τις Υπηρεσίες δωρεάν Υγείας, ενώ ολόκληρο το σύστημα υγείας τείνει να γίνει αποκλειστικά μονοθεματικό.
 
Σε ένα  Νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζεται σαν Νοσοκομείο Δεύτερη κατηγόριας από την Πολιτεία, έχουν ανοίξει 4 νέα τμήματα (ΜΕΘ COVID, ΤΕΠ COVID, ΜΕΛ, και Εμβολιαστικό Κέντρο) με μοναδική ενίσχυση σε σχέση με την Πανδημία,
 
-Έναν Παιδίατρο που είναι τοποθετημένος στα ΤΕΠ COVID για να διαχειρίζεται ενήλικες,
 
-Έναν Επικουρικό Πνευμονολόγο (ο οποίος και αποκλείστηκε, από τη δυνατότητα διεκδίκησης μόνιμης θέσης παρόλο που το επιθυμούσε),
 
-Το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενισχύθηκε με την μετακίνηση τριών Γενικών Ιατρών διογκώνοντας το πρόβλημα υποστελέχωσης στην πρωτοβάθμια, αποψιλώνοντας την, και ενός μόνιμου Παθολόγου από την Παθολογική Κλινική, δίνοντας έτσι συνέχεια στο διαχρονικό αίσχος της υποστελέχωσης της.
 
-Η παθολογική Κλινική βέβαια – παρόλο που έχει επωμιστεί ακόμα ένα τμήμα – ενισχύθηκε με έναν ιδιώτη παθολόγο ο οποίος εργάζεται βερεσέ εφόσον έχει να πληρωθεί 5μισι μήνες,
 
-Όσο για τη ΜΕΘ η οποία διπλασίασε τις κλίνες της ….   αφέθηκε στη τύχη της.
 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας για το διαχρονικό πρόβλημα της  στελέχωσης, αυτή τη στιγμή, είναι Χειρουργική κλινική, η οποία έχει χάσει 2 Ιατρούς μέσα στην πανδημία και λειτουργούσε στο όριο, λόγω σοβαρής ασθένειας ενός από τους εναπομείναντες υπηρετούντες,  Ιατρούς, μας φέρνει αντιμέτωπους με την πιθανότητα από τον Ιανουάριο να εφημερεύει ο κάθε Ιατρός από 15 εφημερίες, οδηγώντας τους από την μια σε φυσική εξόντωση και από την άλλη να διακυβεύεται η ασφάλεια ακόμα και των εκτάκτων Χειρουργείων.
 
Πρόβλημα το οποίο έχει γνωστοποιηθεί ήδη 2 φορές στη 6η ΥΠΕ και δεν έχει πράξει τίποτα.
 
 
Όσο για τη λειτουργιά των εμβολιαστικών  Γραμμών , οι οποίες ήρθαν στο Νοσοκομείο έπειτα από την ακατανόητη παύση λειτουργίας του MEGA Εμβολιαστικού, πάρθηκε η απόφαση αναστολής των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και η μείωση των Χειρουργείων στο 20% ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης αυτών από Ιατρικό προσωπικό.
 
 
Και σα να μη φτάνει αυτό η απογευματινή παρουσία του Ιατρικού Προσωπικού για κάλυψη των εμβολιαστικών γραμμών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΗ (προφανώς συγχέοντας τους όρους  οικειοθελώς και δωρεάν) –  κάτι που μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε ένδικα μέσα.
 
 
Αντιθέτως στην ανάγκη τους να υποστηρίξουν το success story της πανδημίας νομοθέτησαν στο να μπορεί να διακομίσει ειδικευόμενος με 6 μήνες εμπειρία ή ιατρός άσχετης ειδικότητας βαρέως πάσχοντα ή διασωληνομένο. Απόφαση που μας βρίσκει αντίθετους και αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή. Καλούμε τους συνάδελφους να αρνηθούν και να απευθυνθούν στην ΕΓΕΣΥΚ σε περίπτωση που τους δοθεί τέτοια εντολή.
 
 
Εάν δεν παρθούν κατεπείγοντα μέτρα ενίσχυσης η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη...
 
 
Απαιτούμε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η προδιαγεγραμμένη πορεία συρρίκνωσης και εγκατάλειψης.
 
 
Απαιτούμε  αύξηση της χρηματοδότησης και μόνιμες προσλήψεις ,για την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών ώστε να παρέχουμε ποιοτική περίθαλψη στους Κερκυραίους  πολίτες .