Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναζητούν βοήθεια στις κοινωνικές δομές και στην Εκκλησία

Κοινωνικό παντοπωλείο
22 Δεκεμβρίου 2021 / 14:27

Τα αιτήματα για βοήθεια κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν αυξηθεί κατά 10% από συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα ζεστό πιάτο φαγητό, μερικά καθαρά ρούχα, δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μα πάνω απ' όλα μια φιλόξενη αγκαλιά αναζητούν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη σε κοινωνικές δομές της Κέρκυρας αλλά και στην Εκκλησία. Ήδη τα αιτήματα κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έχουν αυξηθεί, κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν «χτυπούν» την πόρτα δομών και της Μητρόπολης Κέρκυρας αναζητώντας βοήθεια.

Από την έναρξη λειτουργίας (Απρίλιος 2017) του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου έως σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 187.500 μερίδες φαγητού, 135.000 τρόφιμα και 9.500 είδη ιματισμού και οικιακού εξοπλισμού σε τουλάχιστον 340 ωφελούμενους και νοικοκυριά, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.



Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Παροχή Συσσιτίου στην πόλη και την περιφέρεια (Βόρειο και Νότιο Τμήμα) δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κ.Κέρκυρας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (Κοι.Σ.Π.Ε.) «Νέοι Ορίζοντες» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.

342 ωφελούμενοι

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο υπεύθυνος Διαχείρισης Δομών και Διευθύνων Σύμβουλος του Κοι.Σ.Π.Ε. Θανάσης Παπαβλασόπουλος, επισιτιστική βοήθεια παρέχεται καθημερινά βάσει κοινωνικών κριτηρίων σε τουλάχιστον 140 ωφελούμενους και νοικοκυριά σε όλη την γεωγραφική περιφέρεια της Κέρκυρας, ενώ σε άλλες 212 οικογένειες διανέμονται δέματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο δυο φορές το μήνα.



«Μέσα στην πανδημία διαπιστώσαμε ότι τα πρώτα θύματα της υγειονομικής κρίσης ήταν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες ,όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια και ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές. Βλέπουμε μια αύξηση των αιτημάτων κατά 10% την περίοδο αυτή», διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 



Παράλληλα το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί καθημερινά και παρέχει γεύματα για την σίτιση των ωφελούμενων, ενώ υπάρχουν και Κέντρα Διανομής Φαγητού και Τροφίμων στο κέντρο της Κέρκυρας αλλά και στο Βορρά και το Νότο.

Στη Μητρόπολη

«Βροχή» αιτημάτων για βοήθεια δέχθηκε η Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ιδίως για την περίοδο των εορτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μηνιαίως διανέμει σε 200 οικογένειες πακέτα τροφίμων, μέσω των τεσσάρων Κοινωνικών Παντοπωλείων της (Πόλη, Σιδάρι, Λευκίμμη, Κανάλια), τα αιτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς θα διανεμηθούν σε 100 επιπλέον οικογένειες. «Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας. Τις ημέρες αυτές όμως φαίνεται ότι οι δυσκολίες είναι περισσότερες και απευθύνονται και άλλοι στην Εκκλησία. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να δίνουμε 300 δέματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη για να μπορέσουν καλύψουν με επάρκεια τις ημέρες αυτές σε ό,τι αφορά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης», τόνισε ο πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

Όπως τόνισε η Μητρόπολη βοηθάει σε μηνιαία βάση επιπλέον 15 Κερκυραίους φοιτητές για να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους όπως και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης, το οποίο καλύπτει μεγάλα ποσά για εγχειρήσεις, χημειοθεραπείες αλλά και για κάλυψη λογαριασμών (ΔΕΗ) και ενοικίων.

«Δεν είναι η εικόνα της Κέρκυρας αυτή που νομίζουμε όλοι ότι είναι. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που πραγματικά έχουν δυσκολίες. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν δουλειά αλλά δεν είναι τέτοια που να τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση», συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι λειτουργούν συσσίτια στην Μανδρακίνα, στον Ανεμόμυλο και στο Μαντούκι για την υποστήριξη άλλων 100 ατόμων σε καθημερινή βάση . Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται αύξηση των συνανθρώπων μας που δεν μπορούν να καλύψουν τα στοιχειώδη και σε συνεργασία με τους δήμους υπάρχει ένας συντονισμός για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών τους είτε πρόκειται για ανέργους, είτε για εργαζόμενους. Τέλος, όπως είπε, οι κατά τόπους Εκκλησίες παρέχουν βοήθεια προσφέροντας ρούχα, φάρμακα ακόμη και κάλυψη εξόδων, όπως ενοίκια και λογαριασμούς ρεύματος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ