Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του Στράτου Ταγκατίδη

ΕΚΑΒ
22 Δεκεμβρίου 2021 / 10:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο γραφείο του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας βρίσκεται η υπόθεση του Στράτου Ταγκατίδη,

ο θάνατος του οποίου είχε συγκλονίσει την κερκυραϊκή κοινωνία. Ο Εισαγγελέας λαμβάνει καταθέσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων ως προς τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, το οποίο δεν είχε διαθέσιμο ασθενοφόρο εκείνα τα κρίσιμα λεπτά που συνέβη το μοιραίο, με αποτέλεσμα να φθάσει στον τόπο του συμβάντος με μεγάλη καθυστέρηση. 

Την προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αυλωνίτη τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η μηνυτήρια αναφορά σύμφωνα με τον βουλευτή, ζητούσε να διευρευνηθεί αν η καθυστερημένη άφιξη του ασθενοφόρου είχε άμεση σχέση με τον θάνατο. Γενικότερα όμως ζητούσε να εξεταστεί το πρόβλημα των ελλείψεων της υπηρεσίας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις  των διοικητικών αρχών.

Καταθέσεις

Μεταξύ αυτών που καλούνται είναι και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας Χρήστος Κυπριώτης, ο οποίος, αμέσως μετά τον θάνατο του Στράτου Ταγκατίδη, είχε εκδόσει ανακοίνωση περιγράφοντας ακριβώς τι είχε συμβεί με το ΕΚΑΒ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", θα κληθούν επίσης η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο ιατροδικαστής Κέρκυρας Ιωάννης Αϊβατίδης.   

Σοκαρισμένη η κοινωνία

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλους τους κοινωνικούς φορείς για τις ελλείψεις της υπηρεσίας. Το συμβάν είχε μάλιστα ευαισθητοποιήσει αρκετούς επιχειρηματίες και φορείς του νησιού ώστε να αγοραστούν απινιδωτές που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και της Περιφέρειας.

Εξ αιτίας της κοινωνικής πίεσης εξάλλου, έγινε πράξη η άφιξη μοτοσικλέτας ταχείας επέμβασης στο νησί, η οποία επιχειρεί εδώ και δύο μήνες με μεγάλη αποτελεσματικότητα. 

Υποστελέχωση

Όπως τονίζει πάντως στην "Ε" ο Χρήστος Κυπριώτης, η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ παραμένει, με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού του νησιού.

«Ο Τομέας Νότιας Κέρκυρας που συστάθηκε πρόσφατα διαθέτει το μισό προσωπικό, και η κάλυψη γίνεται από ασθενοφόρο της πόλης, ενώ η Βόρεια Κέρκυρα καλύπτεται αποκλειστικά από το κέντρο. Αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσει ένα ασθενοφόρο, αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να καθυστερήσει να φθάσει στο Νοσοκομείο ακόμα και μιάμιση - δύο ώρες. Δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που έχουν χαθεί ζωές, ενηλίκων ή και παιδιών» προσθέτει ο κ. Κυπριώτης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ