Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα Γ.Ν.Κ – Νέες περικοπές εν μέσω πανδημίας

Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα Γ.Ν.Κ – Νέες περικοπές εν μέσω πανδημίας

φώτο αρχείου

Παρά την εκατόμβη νεκρών από την πανδημία, το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ουσιαστικά ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η κυβέρνηση ΜΕΙΩΝΕΙ τα κονδύλια για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ και ουσιαστικά ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ στον ιδιωτικό τομέα και τους επιχειρηματίες της Υγείας.

21
Δεκεμβρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα Γ.Ν.Κ σχετικά με τις νέες περικοπές εν μέσω πανδημίας έτσι όπως αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό 2022 για την υγεία. Αναλυτικά:

«Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας, την στιγμή που κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ. Αντίθετα, αυξάνουν το φόρο εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 651 εκατ., τον ΦΠΑ κατά 1,7 δις και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά μειώνουν τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών και τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων. Από τους συνολικούς φόρους, το 2022, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προβλέπεται να πληρώσουν μόνο το 5,46% ενώ το υπόλοιπο 94,54% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές 279 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ εν μέσω πανδημίας, που προστίθενται στις περικοπές των προηγούμενων χρόνων !
Παρά την εκατόμβη νεκρών από την πανδημία, το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ουσιαστικά ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η κυβέρνηση ΜΕΙΩΝΕΙ τα κονδύλια για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ και ουσιαστικά ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ στον ιδιωτικό τομέα και τους επιχειρηματίες της Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα:

• Τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν το 2022, 139 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021,μια μείωση της τάξης του 9,4% (1.334 εκατ. ευρώ από 1.473 το 2021).
• Στη ΠΦΥ θα δοθούν 140 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος, μια μείωση κατά 52,2%(128 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. το 2021).
• Οι παροχές Υγείας μειώνονται κατά 245 εκατ. ευρώ, (από 2.019 εκατ. το 2021 σε 1.774 εκατ. το 2022).
• Το ανώτατο όριο δαπανών του υπουργείου Υγείας είναι μειωμένο κατά 560 εκατ. ευρώ, (από 5.217 εκατ. ευρώ το 2021, για το 2022 προβλέπεται ανώτατο όριο 4.657 εκατ.).
• Για την πανδημία προβλέπονται 208 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021.
• Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται επίσης 69 εκατ. ευρώ λιγότερα για το 2022, ενώ είναι αυξημένα τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή τις έμμεσες πληρωμές των εργαζομένων.
•Ακόμα και οι δαπάνες για τα προνοιακά ιδρύματα είναι μειωμένες 45 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2021 (από 3.818 εκατ. το 2021, 3.733 εκατ. το 2022).

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει για μια ακόμη χρόνια τις δαπάνες για την δημόσια Υγεία φρόντισε εν μέσω πανδημίας να διπλασιάσει τα νοσήλια σε ιδιώτες κλινικάρχες ως «νοίκι» για κλίνες ΜΕΘ, ενώ φρόντισε μέσω των υποχρεωτικών test χωρίς αντίστοιχη πρόσβαση στη δημόσια ΠΦΥ να στείλει νέα σταθερή πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» - που διαψεύδεται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 2229 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75991 τον Οκτώβριο 2021), στις οποίες προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας περισσότερων από 6.000 εργαζομένων - η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Χιλιάδες συνάδελφοι, με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων, είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «νέο ΕΣΥ», με. βασικό χαρακτηριστικό την επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων»

Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερή η αναγκαιότητα να ενισχυθεί ο κοινός αγώνας υγειονομικών και λαϊκών στρωμάτων για να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η υγεία του λαού και για να μην τσακιστούν ακόμη περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας. Να δυναμώσει ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες με δημόσιες και υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές υγείας.