ΚΚΕ: Ο Αύγουστος Σορδίνας αφήνει μεγάλες παρακαταθήκες

ΚΚΕ: Ο Αύγουστος Σορδίνας αφήνει μεγάλες παρακαταθήκες

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Αύγουστου Σορδίνα

13
Δεκεμβρίου / 2021

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του πανεπιστημιακού Αύγουστου Σορδίνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1927 και σπούδασε Ανθρωπολογία στις ΗΠΑ. Δίδαξε σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του διαδρομή διδάσκοντας στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Αύγουστος Σορδίνας είχε πλούσια ερευνητική δραστηριότητα και άφησε σημαντικό επιστημονικό έργο. Η επιστημονική του σκέψη ήταν πρωτοπόρα. Όπως ο ίδιος ανάφερε «η εξέλιξη των έμβιων όντων, ειδικότερα του ανθρώπινου γένους, αναμφίβολα καταδείχνουν πως το μήνυμα της ιστορίας είναι σαφέστατα ο ιστορικός υλισμός, δηλαδή η μαρξιστική ιδεολογία. Ο αγώνας για την επιβίωση δεν κερδίζεται μέσα στο παρόν κεφαλαιοκρατικό σύστημα.»

Ως δάσκαλος ενέπνευσε πολλές γενιές νέων ιστορικών ενώ υπερασπίστηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα στηρίζοντας σταθερά τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Αύγουστος Σορδίνας υπήρξε σημαντικός φίλος της Σοσιαλιστικής Κούβας. Βάδισε στην οροσειρά της Σιέρα Μαέστρα πλάι στον Comandante στον δρόμο για την Αβάνα. Έχει πει χαρακτηριστικά “Τις ημέρες εκείνες οργανώνονταν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες των Φιντέλ και Τσε Γκεβάρα. Αφάνταστος ενθουσιασμός, θυσίες και όνειρα. Η θέα της Σιέρα Μαέστρα παραμένει για μένα μια φαντασμαγορική οπτασία, οπτασία ενός καλύτερου αύριο των λαών.”

Ο Αύγουστος Σορδίνας ανέπτυξε στη ζωή του μία πολύπλευρη δραστηριότητα και η απώλεια του είναι μεγάλη. Φεύγοντας αφήνει μεγάλες παρακαταθήκες και αποτυπώματα.