Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών: Ομιλία του Αθ. Ευσταθίου «Η ελληνική γλώσσα χθες και σήμερα»

Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών
13 Δεκεμβρίου 2021 / 10:54

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 8:00 μμ.

ομιλία του Αθανασίου Αγγ. Ευσταθίου,  Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονιου Πανεπιστημιου, Διευθυντή Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 8:00 μμ.

Το θέμα της ομιλίας  είναι « Η ελληνική γλώσσα χθες και σήμερα »
 
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω zoom και θα μεταδοθεί ζωντανα από το κανάλι μας στο youtube. 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στο zoom θα προτείναμε -εκτός κι αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση- να παρακολουθήσετε από τη 
ζωντανή ροή του καναλιού της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο youtube.
 
Για να συνδεθείτε :
zoom https://us02web.zoom.us/j/82243998638
youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCtBA3dtIPWaUF8xyvYiyD2A/featured
 
Λίγα λόγια  για την ομιλία
Οι περιπέτειες της ελληνικής γλώσσας, οι διχασμοί (αττικισμός στην αρχαιότητα και οι σύγχρονες εκδοχές του), το λεγόμενο γλωσσικό ζήτημα και η σύντομη ιστορική του παρουσίαση, τα προβλήματα που εμφανίζονται στη χρήση και τη διδασκαλίας της νέας αλλά και της αρχαίας ελληνικής αποτελούν τα αντικείμενα της ομιλίας . 
 
Ο Προσκεκλημένος Ομιλητής
Ο Αθανάσιος Ευσταθίου είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία». Την περίοδο 2018-2020 υπηρέτησε ως πρόεδρος του εν λόγω τμήματος και από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκλέχθηκε και ασκεί τα καθήκοντα του κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Επιπλέον, ασκεί διοικητικό και ερευνητικό έργο ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου (Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), ενώ είναι μέλος της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Δίδαξε σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (στον προπτυχιακό και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών), στο πανεπιστήμιο ELTE της Βουδαπέστης (Faculty of Humanities, Department of Greek Language and Literature), στο University of Urbino (Università degli Studi di Urbino Carlo Bo), ενώ διεξήγαγε έρευνα στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, στο Βερολίνο (Πανεπιστήμια Freie και Humboldt). Διετέλεσε Visiting Research Fellow στο U.C.L., το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών και το Roehampton University του Λονδίνου. Εξελέγη ως επισκέπτης ερευνητής μέλος του Senior Common Room του Κολεγίου Corpus Christi, University of Oxford. 

Ασχολείται διδακτικά και ερευνητικά με θέματα κλασικής ρητορείας και ρητορικής, ιστοριογραφίας, θεσμών και πολιτικής, δημοκρατίας, ελληνικής γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και πλέον των 40 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Το έργο του μελετάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (ενδεικτικές οι πλέον των 120 ετεροαναφορών [citations] στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία). Την ερευνητική του εργασία παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια και οργανισμούς (π.χ. Μάιος 2019 στον ΟΗΕ, Νέα Υόρκη).