Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περί Κερκυραϊκής διαιτησίας και «κολλημάτων»

Κερκυραϊκή διαιτησία
08 Δεκεμβρίου 2021 / 16:39
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πριν δυο εβδομάδες ο διαιτητής κ. Κ. Τόμπρος στην συγκέντρωση του Συνδέσμου, είχε θέσει όρους στη νέα προσπάθεια της Ένωσης που μόλις είχε αναλάβει,

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πριν δυο εβδομάδες ο διαιτητής κ. Κ. Τόμπρος στην συγκέντρωση του Συνδέσμου, είχε θέσει όρους στη νέα προσπάθεια της Ένωσης που μόλις είχε αναλάβει, με την απειλή ότι 30 διαιτητές είναι μαζί του και θα δηλώσουν κόλλημα, αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι αγώνες. Οι θέσεις και οι όροι του, του  στοίχισαν τιμωρία 6 μηνών, έστω και αν κάποια πράγματα τα ανασκεύασε, με βάση κάποια δημοσιεύματα.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο 6 διαιτητές (αντί 30;;;;) δήλωσαν «κόλλημα» και δεν μετείχαν στους αγώνες του Σαββατοκύριακου, ενώ κλήθηκε ο Γιαννιώτης Κατσικογιάννης (αξιολογημένος στην Super League 2) για να διευθύνει το ντέρμπι Θιναλιακού – Αστέρα Πετριτή. Επίσης το πρώην μέλος της ΕΔ/ΕΠΣΚ κ. Ι. Μέριανος, για τον οποίον ο κ. Τόμπρος απαίτησε να συνεχίσει να είναι παρατηρητής διαιτησίας (με βάση τους κανονισμούς δεν δικαιούται λόγω ηλικίας),  ζήτησε ακρόαση από την Ένωση. Γιατί όλο αυτό το σκηνικό παιδιά; Τι προσπαθείτε να πετύχετε;;;

Ζω πάνω από 40 χρόνια τα τοπικά πρωταθλήματα και τη διαιτησία. Βλέπω κάθε Σαββατοκύριακο ματς και με λύπη μου δηλώνω ότι η διαιτησία των τελευταίων χρόνων στο νησί είναι σε κάκιστο επίπεδο, η χειρότερη στα 40 χρόνια. Εξ ου και ο λόγος που δεν υπάρχει ούτε επόπτης αξιολογημένος στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Γι αυτό το κατάντημα ποιος φταίει; Η νέα διοίκηση της ΕΠΣΚ, που με ένα μήνα θητεία περίμεναν κάποιοι να κάνουν πράγματα που αγνοούνται πάνω από μια δεκαετία, ή ο Σύνδεσμος διαιτητών που προσπάθησε να διαλύσει η πρώην διοίκηση της Ένωσης;

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η σημερινή «κατάντια» της διαιτησίας είναι αποτέλεσμα όλων όσων προηγήθηκαν από το κλείσιμο του Συνδέσμου ως σήμερα. Και αυτοί που είχαν συμμετοχή σε αυτό, είτε δεν το βλέπουν, είτε δεν θέλουν να το δουν, είτε τους βόλευε η κατάσταση, αφού «στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει».
Πραγματικά σε πολλά από τα ματς που έχω παρακολουθήσει,  απορώ πως αντέχουν οι ομάδες να παίζουν με τέτοιους διαιτητές ή βοηθούς, χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπάρχουν και πολλοί καλοί και αξιόλογοι. Αυτοί είναι που παίζουν για την διαιτησία, το ποδόσφαιρο, έχουν γνώσεις και σέβονται τον εαυτό τους.

Με το άνοιγμα του Συνδέσμου είναι η μεγάλη ευκαιρία σε όλους να βελτιωθεί η Κερκυραϊκή διαιτησία. Κινήσεις με «κολλήματα» κάποιων ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Έμαθα ότι η Ένωση δεν θα διστάσει να «κόψει κεφάλια» και να φέρει διαιτητές από την Ήπειρο, αν κάποιοι δεν συνετιστούν και μάλιστα θα πάνε σπίτι τους.

Εκτίμησή μου είναι πως με τον Σύνδεσμο ανοικτό και με μεγάλη προσπάθεια και νέα σχολή άμεσα μπορεί να ξεκινήσει, αλλά και οι νέοι διαιτητές (και οι βοηθοί τους) και άπειροι που είναι τώρα, μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα διαιτητών που θα βελτιώσει την ποιότητα όλων και θα επιστρέψει η Κερκυραϊκή διαιτησία ψηλά, σε Α΄ και Β΄ εθνική, εκεί όπου την έχουν τιμήσει πολλοί. Τα φαντάσματα του παρελθόντος  καλό είναι να το καταλάβουν και να καθίσουν σπίτι τους.

Όσο για τις ομάδες που φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Το ξέρατε στείλατε ΟΛΟΥΣ τους συμβούλους των προηγούμενων χρόνων σπίτι τους με τις εκλογές. Φέρατε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Καλό είναι να κάνετε υπομονή, με αυτούς που υπάρχουν θα παίξετε όλοι, δεχθείτε τα όποια λάθη γίνονται, βοηθείστε να βγει ομαλά η σεζόν και στο χέρι σας είναι να αλλάξετε ότι δεν σας αρέσει.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια