Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς βελτίωση το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Κέρκυρα

ιικό φορτίο
08 Δεκεμβρίου 2021 / 09:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην πλειονότητα των πόλεων που εξετάζονται - σταθερό το θετικό πρόσημο στο ιικό φορτίο της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δεκατρείς (8/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε πέντε από τις δεκατρείς (5/13) περιοχές που εξετάζονται.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον Αγιο Νικόλαο, στην Πάτρα και στα Γιάννενα και ακολουθούν το Ρέθυμνο, στη Λάρισα, ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη.

Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Κέρκυρα  στο Ηράκλειο, στο Βόλο, στα Χανιά και στην Αττική.

Ο ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα, 29/11-05/12/21, στην πόλη της Κέρκυρας, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+9%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/11/21.

Αναλυτικά

Αττική -10%
Θεσσαλονίκη -19%
Λάρισα -44%
Βόλος -7%
Ηράκλειο -4%
Χανιά -8%
Ρέθυμνο -42%
Άγιος Νικόλαος -73%
Πάτρα -69%
Ξάνθη -27%
Αλεξανδρούπολη -30%
Ιωάννινα -68%
Κέρκυρα +9%

Όπως αναφέρει στην "Ε" ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου, 
ο δείκτης του ιικού φορτίου των λυμάτων είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο στην εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας, που δεν αντιστοιχεί πάντα στην πορεία της πανδημίας. Όπως μάλιστα τονίζει, την μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι λεγόμενοι "σκληροί" δείκτες, δηλαδή η θετικότητα των κρουσμάτων, οι νοσηλείες, τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι.

«Ωστόσο η συγκεκριμένη αναφορά του ΕΟΔΥ, συνάδει με την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η Κέρκυρα, δηλαδή τη σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε μια σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών και ακόμα πιο αργούς ρυθμούς στην πτωτική τάση θα πρέπει να περιμένουμε στις νοσηλείες covid στο Νοσοκομείο Κέρκυρας» επισημαίνει ο κ. Αλαμάνος. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ