Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο μεγάλο οδικό έργο στην Κέρκυρα (video)

Οδικό δίκτυο
06 Δεκεμβρίου 2021 / 15:49

Το συνολικό μήκος των οδικών αξόνων Μέσης Κέρκυρας ανέρχεται στα 97 χλμ, εκ των οποίων θα αποκατασταθεί το 40% αυτών - Πού θα γίνει ολοκληρωτική αποκατάσταση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρώτο μεγάλο οδικό έργο για την Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας είναι πλέον έτοιμο να περάσει από το στάδιο του σχεδιασμού, σ’ αυτό της υλοποίησής του, καθώς σήμερα το μεσημέρι υπογράφηκε η σύμβαση από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου με τον ανάδοχο του έργου "ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 3Κ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΟΛΛΑΣ", παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη.

Πρόκειται για το έργο βελτίωσης της Εθνικής Οδού Τζάβρου – Παλαιοκαστρίτσας, το οποίο περιλαμβάνει και τις συνδετήριες επαρχιακές οδούς της Μέσης Κέρκυρας, προϋπολογισμού 4.577.400 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της "Ε" με ημερομηνία 27-11-2021.

Αντικείμενο του εν λόγω έργου είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Μέσης Κέρκυρας αρμοδιότητας της Π.Ε. Κέρκυρας. "Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε το έργο αυτό στους πολίτες της Κέρκυρας, στους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς, διότι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου είναι μια βασική προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, την τουριστική ανάπτυξη και την εικόνα ενός τόπου.

Σήμερα ξεκινάμε με την υπογραφή της σύμβασης για την Μέση Κέρκυρα. Το έργο αυτό θα αποκαταστήσει το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο ποσοστό, στο 40%, ενώ αναμένεται και ένα συμπληρωματικό έργο 900.000 ευρώ περίπου. Αναμένεται επίσης το μεγάλο έργο της οδικής ασφάλειας που θα συμπληρώσει όλα τα κενά και θα δώσει την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Δυστυχώς δεν μας λείπουν μόνο οι συμπληρώσεις αλλά βασικές υποδομές και γι' αυτό χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση το έργο της αναβάθμισης του οδικού δικτύου, το οποίο θα συμπληρωθεί με συμπληρωματικά έργα που αφορούν στην στοχευμένη οδική ασφάλεια. Ήδη ένα έργο 32 εκατ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ αφορούν στην Κέρκυρα, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα του νησιού μας", τόνισε η Περιφερειάρχης ευχαριστώντας θερμά τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Ορφανουδάκη, την πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Μ.Ανδριώτη, καθώς επί θητείας της ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και τον κ.Ζορμπά για την τελική υλοποίηση του έργου.

Οι παρεμβάσεις  

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, θα γίνουν παρεμβάσεις για την επίτευξη της ασφαλούς βατότητας (κατασκευή ισοπεδωτικών στρώσεων ασφάλτου και ασφαλτοταπήτων, αντιμετώπιση λακκουβών και καθιζήσεων, βελτίωση κλίσεων κλπ), όπως επίσης και οι απαιτούμενες επεμβάσεις για την επαναφορά στην ικανοποιητική λειτουργία των συνοδών αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση υφισταμένων ή κατασκευή νέων αναγκαίων συνοδών τεχνικών έργων (τοιχία, τάφροι, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης, κράσπεδα και ρείθρα, πλέγματα συγκράτησης καταπτώσεων, καθαρισμός- αποκατάσταση τάφρων και οχετών απορροής ομβρίων κλπ).

Επιπλέον στο έργο περιλαμβάνονται αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας (στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις, οριοδείκτες, πινακίδες σήμανσης, κατασκευή πεζοδρομίων). Γενικότερα το συγκεκριμένο οδικό έργο, προϋπολογισμού άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, αφορά στις βασικές εργασίες που απαιτούνται, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες και να βελτιωθεί η κατάσταση του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου του κεντρικού τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Σημειώνεται ότι το συνολικό μήκος των οδικών αξόνων Μέσης Κέρκυρας ανέρχεται στα 97 χλμ, εκ των οποίων θα αποκατασταθεί το 40% αυτών.

"Το έργο αυτό θα έρθει να συμπληρώσει η μελέτη της οδικής ασφάλειας του Υπουργείου περίπου 10 εκατ. ευρώ και 900.000 ευρώ περίπου, συμπληρωματικό έργο για τη Μέση Κέρκυρα. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 2019 με μια εγγραφή, αυτή έγινε μελέτη και εκείνη έγινε δημοπρασία το 2021. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου είναι 18 μήνες και σκοπός μας είναι να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμο μέσα σε ένα χρόνο", τόνισε ο κ.Ορφανουδάκης διευκρινίζοντας ότι μο πορογραμματισμός της ΠΙΝ είναι 18 εκατ. για έργα οδοποιίας, άλλα 10 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας από το Υπουργείο και άλλα 3 εκατ ευρώ για έργα συντηρήσεων που προβλέπονται το 2022. 


Πού θα γίνουν 

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στα ακόλουθα τμήματα οδικού δικτύου:

Κανόνι - Φρούριο
Πόλη -Πέλεκας
Αγ.Ιωάννης - Γαρδελάδες
Κοκκίνι - Έρμονες
Γιαννάδες - Κανακάδες
Ποταμός - Κυρά χρυσικού - Τεμπλόνι
Αντέννα- Νοσοκομείο - Γουβιά 
Τρίκλινο - Άφρα - Κυρά Χρυσικού - Γουβιά
Τζάβρου -Παλαιοκαστρίτσα
Γιατρώνες - Τρουμπέτα
Δουκάδες - Σκριπερό

Το πρώτο από τα τέσσερα

Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο -από τα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ που θα εκτελεστούν στην Κέρκυρα και τα οποία αναμένεται να συμβασιοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Όλες τις μελέτες και τις δημοπρατήσεις των έργων στο σύνολό τους, πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και πλέον με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τους αναδόχους εργολάβους ξεκινά η υλοποίηση των έργων αυτών, που αναμένεται ν’ αφήσουν απτό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.  Ειδικότερα πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
- Βελτίωση βασικού οδικού δικτύου Βόρειας Κέρκυρας 3.837.850 ευρώ 
- Βελτίωση βασικού οδικού άξονα Κέρκυρα-Κάβος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας 3.003.000 ευρώ 
- Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Όρους και Βορειοδυτικής Κέρκυρας 4.512.500 ευρώ



ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ