Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία Στ. Γκίκα στην 143η Ολομέλεια της IPU

ΓΚΙΚΑΣ
29 Nov 2021 / 14:25

Ο κ. Γκίκας διαπίστωσε ότι το δημοκρατικό καθεστώς των κρατών αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών προκλήσεις, οι οποίες οφείλονται στην ποιότητα της Δημοκρατίας τους

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ομιλία στην 143η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (InterparliamentaryUnion–IPU) που διεξάγεται στην Μαδρίτη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ως επικεφαλής της αποστολής της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Βουλευτής τοποθετήθηκε επί του κυρίου θέματος των εργασιών «Προκλήσεις της σύγχρονης Δημοκρατίας: Ξεπερνώντας το Διχασμό και επενδύοντας στην Κοινωνική Συνοχή».

Ο κ. Γκίκας διαπίστωσε ότι το δημοκρατικό καθεστώς των κρατών αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών προκλήσεις, οι οποίες οφείλονται στην ποιότητα της Δημοκρατίας τους, στην νοοτροπία, στην ιστορία, σε οικονομικά ή και κοινωνικά προβλήματα.
Σημείωσε ότι την περασμένη δεκαετία, ορισμένες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξαιτίας της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης και της λιτότητας, διαχειρίστηκαν σοβαρές προκλήσεις. «Ήταν μία δύσκολη περίοδος με μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κοινωνική ανισότητα και τα μέτρα λιτότητας, που απετέλεσαν αφορμή για την ενδυνάμωση του λαϊκισμού και ιδίως του λαϊκισμού της άκρας δεξιάς», εξήγησε.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο προστέθηκε το 2015, όταν η οικονομική κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της και το οποίο προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, ο συνδυασμός αυτών των δύο κρίσεων τροφοδότησε την ανάδειξη ακροαριστερών και ακροδεξιών κινημάτων λαϊκισμού σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία διέσπειραν αντιευρωπαϊκά και ρατσιστικά αφηγήματα, πράγμα που τροφοδότησε το διχασμό. «Αυτές οι καταστάσεις απειλούν τη Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Φέροντας ως παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή, ο Στέφανος Γκίκας, είπε ότι εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, όπως και τη δυσπιστία των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. «Στράφηκε κατά των μεταναστών, κατά της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και χρησιμοποίησε φασιστικές πρακτικές όπως και εθνικιστική ρητορική».

Όπως ανέλυσε ο Βουλευτής, το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι πάντοτε ελλοχεύει κίνδυνος όταν το πολιτικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με την δυσαρέσκεια και την δυσπιστία των πολιτών. Αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι ο διχασμός μίας κοινωνίας μπορεί να απειλήσει τη Δημοκρατία. Ωστόσο, όπως τόνισε, το παράδειγμα της Ελλάδας αποδεικνύει παράλληλα, ότι τέτοιου είδους κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν όταν υφίστανται δυνατοί δημοκρατικοί θεσμοί και δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες εμπιστεύονται οι πολίτες.

Επιπλέον δήλωσε: «Ως Βουλευτές, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τις βασικές μας αξίες, τους Κανόνες Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το δημοκρατικό μας σύστημα. Πρέπει να προστατεύουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και να στηρίζουμε τις δημοκρατικές πρακτικές. Ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου είναι η συνεχής εφαρμογή πολιτικών ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες, στο διχασμό, στη φτώχεια και στη λιτότητα και ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Σημειώνεται ότι η Ελληνική αποστολή αποτελείται από τους Βουλευτές Στέφανο Γκίκα, Βασίλη Γιόγιακα και Χαρά Καφαντάρη, ενώ συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Στέφανος Γκίκας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της Κύπρου, του Ισραήλ και της Σλοβενίας, η οποία έχει την Προεδρεία της ΕΕ, αλλά και άλλων χωρών.
 
 
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ku30LJ5T1XY