Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση μνήμης την Κυριακή στον Δρίσκο για τον ήρωα ποιητή Λ. Μαβίλη

λορέντζος μαβίλης
26 Nov 2021 / 19:56

«... Οι ιστορικοί αναφέρουν πως, σφαίρες έπεφταν «σαν χαλάζι εκείνη μέρα» του Νοεμβρίου στο Δρίσκο. Το τουρκικό βόλι τον βρίσκει στο πρόσωπο τον ποιητή»!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και η Κοινότητα Βασιλικής τιμούν τον ποιητή και ήρωα του Δρίσκου Λορέντζο Μαβίλη.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και περιλαμβάνουν δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα στις δέκα το πρωί, στην Κοινότητα Βασιλικής και στις 11 στο Ύψωμα Δρίσκου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ποιητή.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Κερκυραϊκή Ένωση Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής «Λορέντζος Μαβίλης».
Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Βασιλικής δεν θα πραγματοποιηθεί. 
 
Οι ιστορικοί αναφέρουν πως, σφαίρες έπεφταν «σαν χαλάζι εκείνη μέρα» του Νοεμβρίου στο Δρίσκο. Το τουρκικό βόλι τον βρίσκει στο πρόσωπο τον ποιητή. Έρχεται και δεύτερο που τον βρίσκει στο στόμα. Αιμόφυρτος στο προσωρινό στρατιωτικό νοσοκομείο που λειτουργεί στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ζητά μολύβι και χαρτί. Ήθελε κάτι να γράψει, όμως ο θάνατος τον πήρε. Στην Αγία Παρασκευή θάφτηκε η σoρός του. Tο 1933 μεταφέρθηκαν τα οστά του στο μνημείο που στήθηκε στο μοιραίο ύψωμα που υπερασπίστηκε.

Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων που δεν άργησε να έρθει, η αδελφή του ποιητή δωρίζει στο δήμο της ελεύθερης πόλης το ξίφος και τη στολή του.
Το 1967, ένας κεραυνός καταστρέφει το μνημείο στο Δρίσκο και διασκορπίζονται τα οστά του ήρωα ποιητή. Μία γριούλα από το χωριό Βασιλική η κ. Στάθη, μαζεύει τα οστά που τοποθετούνται σε οστεοφυλάκιο και η Πολιτεία φτιάχνει ένα καινούργιο μνημείο στην ίδια θέση. Μία μαρμάρινη πλάκα στο μνημείο αναφέρει: ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ. ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ.6-9-1860 28-11-1912

Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στην Ιθάκη από Iσπανό πατέρα, τον Παύλο Μαβίλη, και μητέρα την Ιωάννα Σούφη, ανιψιά του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Σε ηλικία 13 ετών ξεκινά τις σπουδές του στην Κέρκυρα στο εκπαιδευτήριο «Καποδίστριας». Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών στο νησί, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Μονάχου και Φράιμπουργκ όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικής φιλολογίας, αρχαιολογίας και σανσκριτικών, ενώ μελέτησε τους μεγάλους Γερμανoύς φιλοσόφους Καντ, Φίχτε και Σοπενχάουερ. Το 1890 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν. Παράλληλα υπήρξε μανιώδης παίκτης σκακιού, μάλιστα το 1890 κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή Βαυαρίας. Ο Λορέντζος Μαβίλης υπήρξε σπουδαίος ποιητής στο είδος του σονέτου και θεωρείται σπουδαίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής η οποία επηρεάστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό.

Ο πατριώτης Λορέντζος Μαβίλης, πολέμησε το 1896 στα Λευκά Όρη, ως εθελοντής στην επανάσταση της Κρήτης. Την επόμενη χρονιά, με δικά του έξοδα συγκρότησε ένα σώμα από 70 Κερκυραίους και πολέμησαν στην φονική μάχη των Πέντε Πηγαδιών στην Ήπειρο, όπου τραυματίστηκε στο χέρι.

Το 1910 ο Μαβίλης εκλέγεται βουλευτής Κέρκυρας στη Β' Αναθεωρητική Βουλή με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπερασπίστηκε τη δημοτική γλώσσα, με τη γνωστή ρήση όταν προέκυψε το γλωσσικό ζήτημα, «χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν».

Το 1912 ο ποιητής ζήτησε να καταταγεί στο ελληνικό στρατό, αλλά λόγω ηλικίας δεν έγινε δεκτός και τότε στρατεύτηκε με του Γαριβαλδινούς, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου.