Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδριώτη: Να διαλυθεί η συλλογική ανεκτικότητα στη βία

Μελίτα Ανδριώτη
25 Nov 2021 / 16:05

Μήνυμα της αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης, Μελίτας Ανδριώτη, για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών:

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφαση της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωή τους, είτε στα πλαίσια της οικογένειας, είτε στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Γυναίκες σε όλον τον πλανήτη θα αντιμετωπίσουν τη βία του συντρόφου τους, θα πέσουν θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ εκατομμύρια γυναίκες διακινούνται παράνομα με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία.

Είναι χρονοβόρα αλλά και επιτακτική η ανάγκη να διαλυθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων, στιγματίζοντας το θύμα και όχι τον ένοχο, διαμορφώνοντας τη συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε πράξεις ηθικά και ποινικά απαράδεκτες.

Οφείλουμε ως μητέρες να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ισότιμα και να τα γαλουχήσουμε με αξίες που θα βασίζονται στο σεβασμό των φύλων.
 
Οφείλουμε, ως πολιτεία να εφαρμόσουμε αυστηρά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να δημιουργήσουμε δομές υποστηρικτικές για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται κακοποίηση.
 
Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τις περιθάλψουμε με στοργή γιατί έχουν σωθεί τα ψυχικά τους αποθέματα και χρειάζονται βοήθεια.
 
Η βία κατά των γυναικών πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ και όλοι οφείλουμε να συνδράμουμε σε αυτό.
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης
Μελίτα Ανδριώτη