Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας

Πυροσβεστική
25 Nov 2021 / 15:20

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης:

με θέμα τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας:
 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποίησε περιοδείες στο κεντρικό κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Αχαράβη Κέρκυρας. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις ερωτήσεις 7624/26 Ιούλη 2017, 1539/29 Οκτώβρη 2019 και την 7533/19 Ιούνη 2020 για τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νησιού.

Στη συζήτηση με τους πυροσβέστες αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σχετικά με τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Λόγω της φύσης της λειτουργίας τους, υφίστανται μεγάλες φθορές και δεν περνάνε τον απαιτούμενο έλεγχο σε Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), όπως πραγματοποιείται για όλα τα οχήματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η συντήρηση των οχημάτων δεν αρκεί αφού πρέπει να πραγματοποιείται και ο απαραίτητος  τεχνικός έλεγχος.

Επίσης, στη συζήτηση επισημάνθηκε από τους πυροσβέστες, ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι, η Κέρκυρα είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή, με διάσπαρτους οικισμούς και πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει τις 300.000.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει ειδικό πυροσβεστικό όχημα, ούτε διασωστική κλίμακα για τον οικισμό του ιστορικού κέντρου της Παλιάς Πόλης, όπου διαμένουν 8.000 κάτοικοι και είναι αδύνατη η πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν υπάρχουν ειδικές πυροσβεστικές μοτοσυκλέτες που μπορούν εύκολα να κινηθούν στους στενούς δρόμους και τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και πολλών χωριών. Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των διασωστικών μέσων για την αντιμετώπιση ατυχημάτων.

Οι πυροσβέστες επεσήμαναν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην πρόληψη πυρκαγιών - πλημμυρών σε όλο το νησί και τα Διαπόντια Νησιά (Μαθράκι – Οθωνούς - Ερείκουσα). Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι υπάρχουν μόνο τρεις (3) υδατοδεξαμενές σε όλο το νησί. Αυτές τοποθετήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον είκοσι (20). Πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί είναι χαλασμένοι και όλοι οι χείμαρροι είναι ακαθάριστοι. Τέλος, τόνισαν ότι σε όλους τους πυροσβέστες οφείλονται εκατοντάδες ρεπό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση μετεγκατάσταση του A’ Πυροσβεστικού Σταθμού, ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια του προσωπικού και να εξυπηρετεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο την λειτουργικότητά του;

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αγορά μικρών πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για το ιστορικό κέντρο της πόλης;

- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η πρόσληψη προσωπικού στην Πυροσβεστική με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, ώστε να είναι εφικτή η στελέχωση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων με μόνιμο προσωπικό;

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αργυράδων; 

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης