Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαιρετισμός M.Υδραίου στο Συνέδριο Safe Greece 2021

SAFE CORFU
24 Nov 2021 / 16:45

Η Πολιτική Προστασία για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χαιρετισμό στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις νέες τεχνολογίες Safe Greece 2021 που πραγματοποιείται διαδικτυακά από 24-26 Νοεμβρίου απηύθυνε σήμερα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου.
           
Η πρωτοβουλία Safe Greece από το 2014 διοργανώνει σειρά διεθνών Συνεδρίων με θέμα την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες. Τα Συνέδρια Safe Greece βρίσκουν στέγη σε διαφορετική κάθε φορά πόλη της Ελλάδας , με την υποστήριξη των τοπικών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίων, πάντα υπό την

Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες. Σκοπός των Συνεδρίων είναι η συνάντηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών και ιδεών, μεταξύ των Φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας, και κοινή επιδίωξη η επιμόρφωση και ενημέρωση για τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών μελέτης, πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων γεωφυσικής, ανθρωπογενούς ή τεχνολογικής προέλευσης .
 
Όπως ανέφερε η Δήμαρχος στον χαιρετισμό της, η Πολιτική Προστασία για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. 

Το κλειδί, δε, της επιτυχούς διαχείρισης όλων των σύνθετων κινδύνων καταστροφών και κρίσεων είναι η συνεργασία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων του δημοσίου ,των επιχειρησιακών φορέων, των εθελοντών, του ιδιωτικού τομέα, των σύγχρονων τεχνολογιών και των πολιτών .
           
Η εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, η τεχνολογία, τα ερευνητικά δεδομένα που συλλέγονται, αναλύονται  και ερμηνεύονται μετά από καταστροφές που συμβαίνουν, θέτουν τις βάσεις για μείωση της τρωτότητας της κοινωνίας.
           
Ο θεσμός Safe Greece  με τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει από το 2014 μέχρι και σήμερα έρχεται να συνδυάσει όλα τα παραπάνω και να φέρει σε επαφή επιστήμονες, εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και του  ιδιωτικού τομέα δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες υιοθετώντας καλές πρακτικές και αξιοποιώντας νέα τεχνολογικά επιτεύγματα.
           
Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αναγνωρίζοντας την επιδίωξη των συνεδρίων Safe Greece  που δεν είναι άλλος από την επιμόρφωση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στις τεχνολογίες πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων καταστροφών (φυσικών- ανθρωπογενών ή τεχνολογικών) προτρέπει και παρακινεί τα στελέχη του και τους αιρετούς να συμμετέχουν σε αυτά, στηρίζει έμπρακτα τη διοργάνωσή τους όπως έγινε το Νοέμβριο του 2019 με τη διοργάνωση του στην Κέρκυρα με την επωνυμία Safe Corfu 2019 . Όπως γίνεται και φέτος.
           
Διαπιστώνουμε ότι στις μέρες μας έχει μεταβληθεί η κλίμακα των καταστροφών. Συμβαίνουν όλο και συχνότερα, όλο  και  με μεγαλύτερη ένταση. Διαβλέπουμε μια συσχέτιση των καταστροφών με την κλιματική κρίση και παρατηρούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιφέρουν.
           
Και φέτος, η θεματολογία των παρουσιάσεων του συνεδρίου είναι ενδιαφέρουσα και πλούσια και είμαι βέβαιη ότι ιδιαίτερα χρήσιμα θα είναι και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τις θεματικές συζητήσεις που θα γίνουν. Έχω δε την πεποίθηση ότι το συνέδριό αυτό θα συμβάλλει στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.”