Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με έργα Φιλελλήνων συνθετών η επετειακή συναυλία της Φ.Ε. «Μάντζαρος»

φε μάντζαρος
21 Nov 2021 / 18:01

Τα 131 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», με την καθιερωμένη επετειακή συναυλία του Μουσικού της Σώματος. Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» βράβευσε και τους τρεις νεαρούς μουσικούς που διακρίθηκαν στον εφετινό εσωτερικό της διαγωνισμό.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθώς η επέτειος αυτή συνέπεσε φέτος και με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το πρόγραμμα της συναυλίας (που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) καταρτίστηκε αναλόγως, με έργα Φιλελλήνων συνθετών που εμπνεύστηκαν από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Αναλυτικότερα, ακούστηκαν κατά σειρά το βαλς Nauplie του Γάλλου συνθέτη Charles Auguste Gontran Tampé, η Ouverture Grecque του Ολλανδού Christian Friedrich Ruppe, το Le dernier jour de Missolonghi του επίσης Γάλλου συνθέτη Louis Joseph Ferdinand Herold, το Bataille de Navarin του Αυστριακού Jeronymus Payer και, τέλος, το Souvenirs de la Liberté de la Grèce en 1821 του Ιταλού συνθέτη Severin Leoni.

Το σύνολο του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος μουσικού αυτού υλικού παραχωρήθηκε σε πιανιστική μορφή από το πλούσιο μουσικό αρχείο του Γιώργου Κωστάντζου και διασκευάστηκε καταλλήλως για μπάντα από τον αρχιμουσικό Σωκράτη Άνθη, ο οποίος και διεύθυνε τη σαββατιάτικη συναυλία όπου τα εν λόγω έργα παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά σε αυτή τη μορφή.

Την εκδήλωση προλόγισε η Ναταλία Καποδίστρια, ενώ ο Σπύρος Βέργης απήγγειλε στίχους του Ρήγα Βελεστινλή.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» βράβευσε και τους τρεις νεαρούς μουσικούς που διακρίθηκαν στον εφετινό εσωτερικό της διαγωνισμό.