Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

SOS από τους εκπαιδευτικούς της Κέρκυρας για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία

ΕΛΜΕ
18 Nov 2021 / 14:38

Πάνω από 117 κρούσματα σε 35 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 1η Νοεμβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία της Κέρκυρας έκρουσαν από κοινού ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο.

Οι δύο Σύλλογοι ζητούν την άμεση λήψη αναγκαίων μέτρων για την προστασία όλων από την πανδημία, ενώ καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, στη 1.30 μ.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Πάνω από 117 κρούσματα

Όπως τόνισε, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουν διαπιστωθεί πάνω από 117 κρούσματα σε 35 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Αντώνη Κουρσάρη, ανοδική πορεία έχουν πάρει και τα κρούσματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το τελευταίο 15μερο. «Αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμο να παρθούν επειγόντως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού της διασποράς στους χώρους εργασίας. Αντί για αραίωση των αιθουσών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια και προχωράει συνεχώς σε συγχωνεύσεις, σε συμπτύξεις τμημάτων, τάξεων ακόμα και ολόκληρων σχολικών μονάδων.

Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, αφήνει δεκάδες κενά στην Κέρκυρα. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη βρεθούμε πάλι μπροστά στο απαράδεκτο κλείσιμο των σχολείων», τόνισε ο κ.Κουρσάρης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων στην ΠΕ Κέρκυρας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, βάσει των φοιτούντων μαθητών.

Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, ο ΣΕΠΕ δεν γνωρίζει ποια είναι τα σχολεία που κινδυνεύουν με κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει αποστείλει ήδη στο Υπ.Παιδείας, κατόπιν εντολής του, σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο με τα σχολεία που εμπεριέχονται.

Επίπλαστη πραγματικότητα το 50% συν ένα

Όπως τόνισε ο κ.Καπετάνιος, στην Κέρκυρα λειτουργούν τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι αποστάσεις που απαιτούνται, ενώ πολλές φορές δεν επαρκούν τα χρήματα των σχολικών επιτροπών για την αγορά αντισηπτικών. «Η διαχείριση μιας πανδημίας έχει να κάνει με το τι μέτρα παίρνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και γενικά σε χώρους όπου συνωστίζεται κόσμος. Και βέβαια ένας από αυτούς είναι τα σχολεία. Μέσα σε αυτές τις αίθουσες που όλοι ξέρετε πώς είναι, στριμώχνονται από 25- 27 μαθητές και θα στριμώχνονταν και άλλοι αν τα δυο εκπαιδευτικά σωματεία και η Ένωση Γονέων δεν έκαναν τον αγώνα που έκαναν για να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων.

Όσο κι αν θέλουν να υπερηφανεύονται ότι δεν έκλεισε κανένα τμήμα, αυτό έχει γίνει επειδή δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα πρωτόκολλα ασφάλειας. Το 50% συν ένα το έχουν κάνει μόνο και μόνο για να φτιάξουν μια επίπλαστη πραγματικότητα ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά», σχολίασε ο κ.Καπετάνιος.

Διενέργεια τεστ

Και οι δυο πάντως Πρόεδροι των Συλλόγων στηλίτευσαν το γεγονός της μη δυνατότητας δωρεάν rapid test σε μαθητές κυρίως της Βόρειας και της Νότιας Κέρκυρας σε δημόσιες δομές υγείας που είναι είτε ανύπαρκτες είτε υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα γονείς να υποχρεούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο. «Επειδή είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και των ασθενών με COVID-19 μπορεί να σταματήσει τη διασπορά της νόσου ζητάμε να καλυφθεί οικονομικά από το δημόσιο η διενέργεια τεστ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους», τόνισε ο κ.Κουρσάρης.

Τι ζητούν

Στις κοινές διεκδικήσεις των Συλλόγων περιλαμβάνεται η διενέργεια επιστημονικά τεκμηριωμένης καμπάνιας εμβολιασμού, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Ιδιαίτερα στη Βόρεια και Νότια Κέρκυρα να υπάρξουν άμεσα μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε Βορρά και Νότο.

Επίσης ζητούν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία, εξεύρεση αιθουσών για την μείωση των μαθητών ανά τμήμα αλλά και να πυκνώσουν τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία δεν φτάνει σε κανέναν από τους τρεις δήμους. Υπάρχουν σχολεία που ζητήσανε επιπλέον προσωπικό και δεν δίνεται. Ειδικά στην Β.Κέρκυρα έχουμε 18 καθαρίστριες για 29 σχολικές μονάδες», κατέληξε ο κ.Καπετάνιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ