Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σάλος με το τελεσίγραφο και εξελίξεις εντός των ημερών

Κερκυραϊκή διαιτησία
17 Nov 2021 / 17:39
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΕΠΣΚ είχε υποσχεθεί ότι ο Σύνδεσμος διαιτητών θα επαναλειτουργήσει, ότι εκεί θα γινόταν τα μαθήματα και η Κερκυραϊκή διαιτησία θα είχε χώρο να κινηθεί, χωρίς να την εξουσιάζει η ΕΠΣΚ. Και το έκανε πράξη.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΕΠΣΚ είχε υποσχεθεί ότι ο Σύνδεσμος διαιτητών θα επαναλειτουργήσει, ότι εκεί θα γινόταν τα μαθήματα και η Κερκυραϊκή διαιτησία θα είχε χώρο να κινηθεί, χωρίς να την εξουσιάζει η ΕΠΣΚ. Και το έκανε πράξη.

Την προηγούμενη Δευτέρα το καθιερωμένο μάθημα ήταν να γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου, αλλά ελάχιστοι διαιτητές πήγαν, ενώ την περασμένη Δευτέρα  15/11/2021 πήγαν γύρω στους 30, αλλά είχαμε γεγονότα. Τι έγινε;

Ένας πρώην αξιολογημένος διαιτητής (και στη Super League 2, που όμως ποτέ δεν τον όρισε να παίξει η ΕΔ/ΕΠΟ, άρα δεν σφύριξε κάποιο ματς) πήρε το λόγο και κατακεραύνωσε τους πάντες. Μίλησε για πολλά, απαξιώνοντας τόσο την διοίκηση του Συνδέσμου, όσο και κάποια μέλη της ΕΠΣΚ, ζήτησε άμεσα εκλογές στο Σύνδεσμο, μίλησε για το εξοδολόγιο, για τις προσωπικές του φιλοδοξίες να γίνει αυτός πρόεδρος του Συνδέσμου  και έβαλε όρους, λέγοντας ότι 30 διαιτητές είναι μαζί του και αν δεν γίνουν αυτά που ζητάει τότε 26 από αυτούς είναι έτοιμοι να δηλώσουν κώλυμα, λέγοντας ότι έτσι ουσιαστικά μπλοκάρονται τα πρωταθλήματα και ας τρέξουν να φέρουν διαιτητές από Γιάννενα και Θεσπρωτία για να γίνουν. Κίνηση πρωτάκουστη πρωτοφανή, αλλά βιαστική θα έλεγα και όχι εμπεριστατωμένη και πάνε να δούμε αναλυτικά τι έγινε.
  • Για το θέμα του εξοδολογίου των διαιτητών είπε πως αυτοί της Α1 έπαιρναν 35€ της Α΄ 30€  το ματς και τώρα με τη μείωση της Ένωσης θα πάρουν 26€ στην Α1 και 22€ στην Α. Μέγα λάθος, αφού πριν η διαιτησία ήταν 120€ στην Α1 από τα οποία 13,5€ έδιναν στην Ένωση οι διαιτητές, άρα ήταν 106,5 καθαρά. Έγινε 110€ με την  Ένωση να μην παίρνει τίποτε πλέον και μόνο 10€ ο Σύνδεσμος, άρα έγιναν 100€ καθαρά. Ουσιαστικά οι τρεις διαιτητές που έπαιρναν πριν 106,5€ και τώρα 100€ χάνουν 6,5€, ήτοι 2,17€ ανά άτομο και όχι 9€ ανά άτομο, όπως ισχυρίστηκε ο διαιτητής, με τα μαθηματικά του να είναι λάθος. Το ίδιο ισχύει και για την Α΄ κατηγορία, με τη μείωση να είναι 6€ για τους τρεις διαιτητές (2€ ανά άτομο) και σε μια εποχή που 10 σωματεία λόγω των οικονομικών προβλημάτων ΔΕΝ μετέχουν στο πρωτάθλημα, το να χάσουν 2€ ανά παιγνίδι οι διαιτητές δεν είναι πρόβλημα.
  • Ζήτησε να φύγουν τώρα  οι διοικούντες από το Σύνδεσμο, αλλά είναι μια κουβέντα αυτό. Με κλειστό τον Σύνδεσμο τα τελευταία 12 χρόνια, μόνο την κατηφόρα πήρε η κερκυραϊκή διαιτησία, εξαφανίστηκε από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και αυτό (κατά την άποψή μου) έχει να κάνει με το κλείσιμο του Συνδέσμου. Ξαφνικά και ενώ δεν έχουν εγγραφεί ως μέλος θέλει να γίνει πρόεδρος και θεμιτό μπορεί να είναι, αλλά πολύ καθυστερημένο από άποψης χρόνου.
  • Απαίτησε ο κ. Ι. Μέριανος που ήταν στην ΕΔ/ΕΠΣΚ ως πρόσφατα (πήρε ο κ. Αρμενιάκος τη θέση του) και παρατηρητής αγώνων, να οριστεί κανονικά σαν παρατηρητής στα ματς της ερχόμενης αγωνιστικής και αν δεν γίνει αυτό απείλησε  ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δηλώσουν κώλυμα 26 διαιτητές. Μέγα ΛΑΘΟΣ γιατί όπως ορίζει και ο κανονισμός διαιτησίας ο κ. Μέριανος κακώς και κατά παράβαση των κανονισμών ήταν παρατηρητής διαιτησίας ως σήμερα, αφού υπάρχει όριο ηλικίας τα 65 χρόνια και είναι 66 ήδη (γεν. το 1955). Άρα ζήτησε ο «παραπονούμενος» διαιτητής να καταστρατηγήσουν τους κανονισμούς και να παρανομήσουν βάζοντας παρατηρητή τον κ. Μέριανο κατά παράβαση του άρθρου 73 του κανονισμού για παρατηρητές διαιτησίας.
  • Ακόμη απαίτησε την ερχόμενη Δευτέρα 22/11 σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΠΣΚ να βρεθεί στην αίθουσα των διαιτητών να ακούσουν αυτά που θέλουν να πουν, ενώ υπάρχει ήδη ΕΔ/ΕΠΣΚ που έχει και το κουμάντο σε αυτό το κομμάτι.
Εμείς ψάξαμε, ρωτήσαμε, επικοινωνήσαμε και μπορούμε να αναφέρουμε τι σημαίνει όλο αυτό που έγινε και πως θα εξελιχθεί. Αρχικά μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΠΣΚ κ. Ι. Βλαχόπουλο για το θέμα και αν θα υπάρξουν κυρώσεις, αφού τελεσίγραφο (για μαζική αποχή των διαιτητών) με όρους από τον διαιτητή (έστω και για λογαριασμό των άλλων όπως είπε) είναι πρωτοφανές και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία.

Ο κ. Βλαχόπουλος μας είπε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα παρέμβει και δεν μπορεί να επιληφθεί η ΕΠΣΚ, αλλά η ΕΔ/ΕΠΣΚ και αυτή θα αποφασίσει πως θα το αντιμετωπίσει, με βάσεις τους κανονισμούς που διέπουν την διαιτησία. Μάλιστα μας τόνισε ότι η αυτή η διοίκηση  της Ένωσης αποφάσισε να μην παίρνει τίποτε από τα ποσοστά διαιτησίας (όπως γινόταν ως τώρα), αλλά να δίνονται στον Σύνδεσμο, κάτι που σίγουρα βοηθάει.

Επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου διαιτητών και μέλος της ΕΔ/ΕΠΣΚ κ. Αρμενιάκο,  που δεν θέλησε σε αυτή τη φάση να πει πράγματα, σεβόμενος την όλη κατάσταση, το μόνο που μας είπε είναι… «για το θέμα των εκλογών και την ανάληψη μιας νέας διοίκησης, εμείς εδώ είμαστε να προχωρήσουμε. Ζήτησα και από τον συγκεκριμένο διαιτητή πολλές φορές να γραφτεί μέλος του Συνδέσμου, οπότε θα είχε και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε, αλλά δεν το έκανε. Ας γραφτούν σαν μέλη οι νέοι διαιτητές και προχωράμε. Άλλωστε με βάση το καταστατικό μας αυτή τη στιγμή όλα έγιναν όπως αυτό ορίζει. Στην πορεία θα κάνουμε τις ενέργειες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό του Συνδέσμου».
 
Αυτά που έγιναν και η παρέμβαση στο μάθημα της Δευτέρας από τον διαιτητή, θα φέρουν εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Με βάση τους κανονισμούς και όσα ειπώθηκαν είναι αδύνατον να μην προχωρήσει η ΕΔ/ΕΠΣΚ στην παραπομπή του διαιτητή, τουλάχιστον αυτό μας βεβαίωσε έμπειρο διαιτητικό στέλεχος από την Αθήνα, που διάβασε επακριβώς όσα ειπώθηκαν και η άποψή του είναι πως θα πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς. Πρέπει μας είπε άμεσα να κληθεί σε απολογία και η τιμωρία δεν μπορεί επ΄ ουδενί να είναι μικρή (ο κανονισμός λέει για 6 μήνες τουλάχιστον και ακόμη βαρύτερη), ενώ μας παρακάλεσε να μην κάνουμε γνωστό το όνομά του.
          
Η δική μας θέση με βάση την εμπειρία δεκαετιών σε ένα χώρο που έχουμε υπηρετήσει, είναι πως αυτή η κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι διχαστική και δεν βοηθάει τους διαιτητές. Από το 2009 που έκλεισε ουσιαστικά ο Σύνδεσμος οι κερκυραίοι διαιτητές γίνονται χειρότεροι. Είχαμε Τ. Κάκο και στην συνέχεια Ν. Πουλημά στη Super League 1, μετά κατεβήκαμε σκαλοπάτι με τον Σπύρο Κολυτά να είναι στη Super League 2 (μάλιστα σαν μέλος της ΕΠΣ Ρεθύμνου που είχε μεταγραφεί) και με την αποχώρησή του πέρσι, τέλος η κερκυραϊκή διαιτησία στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. 

Θα έχουμε γεγονότα τις επόμενες μέρες, εννοείτε ότι καμιά ΕΠΣΚ και κανένας Σύνδεσμος δεν θα «τρόμαζε» ούτε θα υπέκυπτε σε τελεσίγραφα με απειλή αποχής και νομίζουμε ότι η παρέμβαση ήταν από λάθος εκτιμήσεις των γεγονότων, σε άκαιρη στιγμή, μόλις δυο εβδομάδες από την ανάληψη της νέας διοίκησης της ΕΠΣΚ, ενώ θα έπρεπε να δοθεί χρόνος σε όλους (ΕΠΣΚ, Σύνδεσμο) να προχωρήσουν στο σχεδιασμό τους και οι αντιρρήσεις, η κριτική και οι προτάσεις θα έπρεπε να γίνουν μετά αν κάτι δεν αρέσει.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια