Διογκώνονται τα προβλήματα στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας

Διογκώνονται  τα προβλήματα στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αντώνης Κουρσάρης

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκαπιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

16
Νοεμβρίου / 2021

Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την ίδρυση και την ομαλή λειτουργία του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας προασπίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών της Βόρειας Κέρκυρας.

Δυστυχώς, τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο λειτουργεί με πολλές ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ είναι συνεχείς οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών με αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ Κέρκυρας, γεγονός που διαταράσσει την παιδαγωγική συνέχεια και παρεμποδίζει την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών και συνεχώς καταγράφονται αιτήματα νέων εγγραφών, τα προβλήματα διογκώνονται:

- Η έλλειψη Λογοθεραπευτή καθιστά τη λειτουργία του σχολείου ανεπαρκή, εφόσον οι μαθητές εξαιτίας των ιδιαίτερων αναγκών τους, πρέπει να υποστηρίζονται καθημερινά σε επίπεδο λογοθεραπείας.

- Κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση ενός ακόμη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στο σχολείο.

- Η ανάγκη για Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό, ιδιαίτερα εφόσον θεωρείται απαραίτητη η σύσταση της ΕΔΥ σε κάθε σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής με βάση το νέο νόμο 4823/2021, είναι καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

- Η  πρόσληψη Σχολικού Νοσηλευτή σε καιρό πανδημίας, καθώς και το γεγονός ότι το σχολείο είναι νεοσύστατο και δεν υποστηρίζεται από ειδικότητες, καθιστά την ανάγκη αυτή υψίστης σημασίας.

- Σε επίπεδο ενασχόλησης με δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές στερούνται Μουσικής, Πληροφορικής και Αγγλικών.

Αναφορικά με την κτιριακή υποδομή, παρά την παραχώρηση ακόμη μίας αίθουσας από το Σχολικό Κέντρο Αγρού, δεν είναι δυνατή η χρήση αυτής, καθώς η αίθουσα βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και υπάρχουν μαθητές που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Συνεπώς, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δε μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών και να αξιοποιηθεί η αίθουσα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι μαθητές «στοιβάζονται» σε μια αίθουσα διδασκαλίας στην οποία πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και οι φυσιοθεραπείες τους. Εξαιτίας ιδιομορφίας του κτιρίου και της εξωτερικής σκάλας για την οποία οι μαθητές χρειάζονται συνεχή βοήθεια και επιτήρηση, ελλείψει βοηθητικού προσωπικού είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ανυψωτικού καθίσματος ΑΜΕΑ.

Απαιτούμε:

- Την άμεση στελέχωση του σχολείου με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

- Την οριστική λύση του κτιριακού προβλήματος, όπως έχει δεσμευτεί ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.