Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης για ψευδή καταμήνυση

οικονομικό επιμελετήριο
15 Nov 2021 / 19:14
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης λόγω της δημοσιότητας που κατά καιρούς έλαβε και της εμπλοκής σ΄ αυτήν παραγόντων θεσμών και της δημόσιας ζωής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ο πρώην επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητήριου Θεόδωρος Παγκράτης.
Η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών αφορά στην κατηγορία της ψευδής καταμήνυσης, και της ψευδής κατάθεσης.

Στη δίκη αναμένεται να παρευρεθεί ως μάρτυρας κατηγορίας και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε αρχικώς προσδιοριστεί να εκδικαστεί την Πέμπτη 27 Μαΐου, ωστόσο λόγω των μέτρων πρόληψης για την προστασία κατά του κορονοϊού είχαν ματαιωθεί όλες οι δίκες πλην όσων ήταν σε στάδιο παραγραφής. 
Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Το χρονικό
 
Το νήμα της υπόθεσης ξετυλίγεται αρκετά χρόνια πριν. Αφορμή υπήρξε μια ειδική άδεια που δόθηκε για σύσταση ιδιωτικής εταιρείας (λογιστικό γραφείο) σε υπάλληλο του Δημοσίου, που υπηρετούσε τότε στον πρώην δήμο Παρελίων. Η κόντρα φέρεται να «φούντωσε» όταν η άδεια ετήσιας διάρκειας πήρε άτυπη παράταση, καθώς ποτέ δεν είχε ανακληθεί.
 
Ο κ. Παγκράτης κινήθηκε τότε κατά της συναδέλφου του, υποστηρίζοντας ότι παράνομα ασκούσε ιδιωτικό έργο. Οι μηνύσεις του ξεκίνησαν, από την εποχή που συνυπηρετούσαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και συνεχίστηκαν την εποχή που είχε την ιδιότητα του προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
 
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Κώστας Νικολούζος, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης στην εν λόγω υπάλληλο, την περίοδο που αυτός ασκούσε χρέη δημάρχου. 
 
Έρευνα
 
Αφετηρία για την έρευνα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών υπήρξαν οι μηνύσεις που είχε στα χέρια του. Μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής, όπου κλήθηκαν σε απολογία όλοι οι εμπλεκόμενοι, έκρινε ότι η υπόθεση έναντι της υπαλλήλου οδηγείται στο αρχείο, καθώς δεν στοιχειοθετούταν εναντίον της αξιόποινη πράξη. Ωστόσο όταν κλήθηκε η Εισαγγελία Εφετών σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, να ανάψει το «πράσινο» φως για να μπει η υπόθεση στο αρχείο, αξιοποιήθηκαν οι καταθέσεις και εν συνεχεία ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών προχώρησε στην άσκηση δίωξης αυτεπαγγέλτως σε βάρος του κ. Παγκράτη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.