Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλιώτικη η φετινή Λιτανεία του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα (video - photo gallery)

Πρωτοκύριακο
07 Nov 2021 / 10:07
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Χωρίς τη συμμετοχή μαθητών αλλά με περισσή κατάνυξη η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος σε ανάμνηση του Θαύματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε φέτος το μοναδικό κερκυραϊκό έθιμο της Λιτανείας του Πρωτοκύριακου. 

Το κόκκινο χρώμα του νησιού στον επιδημιολογικό χάρτη, οδήγησε τις τοπικές Αρχές στην απόφαση να περιορίσουν κατά το δυνατόν το συνωστισμό, χωρίς όμως να θίξουν τον θρησκευτικό πυρήνα του εθίμου, δηλαδή την περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση της θαυματουργής του επέμβασης που, κατά την παράδοση, έδιωξε την πανώλη από το νησί.  









Η Λιτανεία, ακολούθησε την καθιερωμένη της διαδρομή, χωρίς τη συμμετοχή μαθητών, προσκόπων και οδηγών. Οι Φιλαρμονικές συμμετείχαν με ολιγομελή τμήματα χωρίς να ακολουθούν την περιφορά, αλλά παιανίζοντας στάσιμες σε διαφορετικά σημεία του περάσματος της πομπής.






Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ



Το ιστορικό

Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του Γιώργου Ζούμπου, «στα 1673, πριν κλείσουν καλά καλά πενήντα χρόνια από την επιδημία του 1629, η πανώλης χτύπησε και πάλι την Κέρκυρα σημειώνοντας τα πρώτα κρούσματα στη Γαρίτσα. Από εκεί απλώθηκε σε όλη την πόλη και θέριζε αλύπητα παρά τα υγειονομικά μέτρα που έλαβαν οι βενετοί.

Πόσο κράτησε το κακό δεν ξέρουμε  ακριβώς. Το μόνο γνωστό είναι ότι κατά τα τέλη του Οκτώβρη η επιδημία σταμάτησε απότομα αφήνοντας τεράστιο αριθμό νεκρών (σε αντίθεση με την πανώλη του 1629 που άφησε μόνο λίγες δεκάδες θύματα). Το ξαφνικό σταμάτημα του θανατικού αποδόθηκε από τον απλό λαό σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου και μάλιστα οι πιστοί έλεγαν ότι: «Επί τρεις νύχτες στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησίας Του, σταθερό φως έκανε να διακρίνεται ο θαυματουργός ιεράρχης κρατώντας σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό, που μοιάζοντας με φάντασμα, προσπαθούσε να σωθεί.

Πολλοί μάλιστα μαρτύρησαν ότι άκουσαν τις τρομαγμένες κραυγές του καθώς απομακρύνονταν από την πόλη μετά την αδυσώπητη καταδίωξη». Η βενετική διοίκηση, εκφράζοντας  την επιθυμία του λαού, όρισε με θέσπισμα της 29ης Οκτώβρη 1673, να λιτανεύεται  κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη τα ο ιερό λείψανο του Αγίου σε ανάμνηση του γεγονότος».



Αντιφασιστική διαδήλωση
 
Το θρησκευτικό έθιμο του «Πρωτοκύριακου», απέκτησε ωστόσο κι ένα δεύτερο νόημα μεταπολεμικά.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το «Πρωτοκύριακο» αφιερώθηκε παράλληλα στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας, στις 2 Νοεμβρίου 1941, ως μία πράξη αντίδρασης κατά των Ιταλών κατακτητών και των αλλαγών που αυτοί επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία.


** Video - Photos: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.