Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε μια βδομάδα το «πλωτό ασθενοφόρο» στη Κέρκυρα

Πλωτό ασθενοφόρο
05 Nov 2021 / 11:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια εβδομάδα θα καταπλεύσει στο Λιμάνι της Κέρκυρας το νέο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ειδικά εξοπλισμένο για μεταφορά ασθενών.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος, η άφιξή του έχει προγραμματιστεί για την  Πέμπτη ή Παρασκευή 11 ή 12 Νοεμβρίου, ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το σκάφος έρχεται με σημαντική καθυστέρηση καθώς όλες οι διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ότι θα βρίσκεται στην Κέρκυρα από τον περασμένο Ιούνιο, ώστε να είναι διαθέσιμο και για τις έκτακτες ανάγκες υγείας κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Εκπαίδευση

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τρία στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν μεταβεί στον Πειραιά ώστε να εκπαιδευτούν, δεδομένου ότι το νέο περιπολικό διαθέτει διαφορετικό εξοπλισμό από τα σκάφη που χειρίζονται σήμερα. Για τη μεταφορά των ασθενών προβλέπεται συνοδεία γιατρού. 

Το νέο σκάφος, το λεγόμενο και "πλωτό ασθενοφόρο", χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, και είναι ένα από τα πρώτα που παραλαμβάνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να εξυπηρετούν τις αυξημένες - λόγω απόστασης από νοσοκομειακές δομές πλήρους υγειονομικής κάλυψης- ανάγκες ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές.  

Το πρώτο εντάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα Σκιάθου στις 18/10/21 ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του Αρχιπελάγους των Βόρειων Σποράδων, ακολούθησε η Λιμενική Αρχή Αίγινας στις 21/10/21 και έπονται η Κέρκυρα, η Ιθάκη και η Σαμοθράκη. 

Στην τελετή παράδοσης παραλαβής στην Κέρκυρα - σύμφωνα πάντα με πηγές του Λιμενικού Σώματος- θα παραβρεθούν ο Υπουργός ή ο Γ.Γ του Υπουργείου Ναυτιλίας. 

Ανάσα στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας

Το σκάφος αναμένεται να ανακουφίσει κατά τι το τεράστιο πρόβλημα της διακομιδής ασθενών στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, με προορισμό τα Νοσοκομεία Ιωαννίνων.

Μέχρι σήμερα το ΕΚΑΒ Κέρκυρας καλείται πολύ συχνά να μεταφέρει με δικό του ασθενοφόρο τους ασθενείς που χρήζουν εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας. Αυτό σημαίνει ότι μέρος της μικρής δύναμης του ΕΚΑΒ δεσμεύεται για αρκετές ώρες εκτός νησιού.

Σημειώνεται ότι ανάλογες διακομιδές κάνουν σήμερα και συμβατικά σκάφη του Λιμενικού, τα οποία ωστόσο δεν διάθεταν μέχρι σήμερα υλικοτεχνικό εξοπλισμό που να υποστηρίζει τις ανάγκες ασθενών. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ