Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήλθε η ώρα να ανοίξει και να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος

Κερκυραϊκή διαιτησία
02 Nov 2021 / 17:40
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΣ Κέρκυρας σηματοδοτεί και αρκετές αλλαγές σε ότι αφορά τη δομή και τη λειτουργία του ποδοσφαίρου, αφού σίγουρα η νέα, με πρόεδρο τον κ. Ι.Βλαχόπουλο θα προσπαθήσει να βάλει το δικό της πρόγραμμα σε λειτουργία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΣ Κέρκυρας σηματοδοτεί και αρκετές αλλαγές σε ότι αφορά τη δομή και τη λειτουργία του ποδοσφαίρου, αφού σίγουρα η νέα, με πρόεδρο τον κ. Ι.Βλαχόπουλο θα προσπαθήσει να βάλει το δικό της πρόγραμμα σε λειτουργία.
Βέβαια πολλά δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κάποιες τομές μπορούν να γίνουν. Εμείς σήμερα θα σταθούμε στο κομμάτι της διαιτησίας η οποία πέρασε δύσκολα την τελευταία δεκαετία και είχε φθίνουσα πορεία, κυρίως τα τελευταία 6-7 χρόνια.
Αν κοιτάξουμε σήμερα δεν έχουμε αξιολογημένο διαιτητή ή βοηθό σε επαγγελματική κατηγορία, πράγμα πρωτοφανές, δεν νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο υπήρξε τα προηγούμενα 30-40 χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΠΣΚ απέναντι στους διαιτητές, μια ΕΠΣΚ που έκοψε κάθε επαφή και ουσιαστικά έκλεισε ο Σύνδεσμος γι αυτό το 2009.
Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας από την ίδρυσή του προσπάθησε να εκπαιδεύσει σωστά, να φέρει στο γήπεδο παιδιά έτοιμα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, να έχει παρατηρητές διαιτησίας στα γήπεδα με σκοπό να βλέπει τα λάθη και να βοηθάει να βελτιωθούν τα μέλη της, παράλληλα δεν κάθε χρόνο να ενημερώνει για κάθε αλλαγή κανονισμών.
Φυσικά ο Σύνδεσμος ήταν και είναι κάτω από την επίβλεψη της Ένωσης η οποία ελέγχει και για οτιδήποτε έχει τον τελευταίο λόγο.  Τα προηγούμενα χρόνια ούτε στο Σύνδεσμο γινόταν μάθημα, ούτε παρατηρητές (πλην 2-3) υπήρχαν, μαθήματα γινόταν πότε στην αίθουσα ενός δημοτικού σχολείου, πότε στο Φαληράκι χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να γίνεται η εκπαίδευση που θα βοηθούσε ένα νέο παιδί να οριστεί σε αγώνες. Λόγω της μικρής προσέλευσης η ΕΠΣΚ έριχνε στους αγώνες παιδιά που δεν ήταν έτοιμα, ανέβαζε διαιτητές που δεν ήταν έτοιμοι, τα λάθη ήταν σε κάθε αγωνιστική πάρα πολλά και πολλά σωματεία έκαναν  συνέχεια καταγγελίες. Μιλούσαν ακόμη και για μη ανθρώπινα λάθη (με ότι αυτό σήμαινε), ακόμη και για κακές συμπεριφορές των διαιτητών.
Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν, αν θέλει η νέα διοίκηση να ξεκινήσει σωστά. Πρέπει από την ερχόμενη εβδομάδα τα μαθήματα να επιστρέψουν στον Σύνδεσμο που έχει μια εξαιρετική αίθουσα με προδιαγραφές για να γίνουν όλα σωστά. Πρέπει ο Σύνδεσμος να αξιολογεί τους διαιτητές και να ορίζει τις τριάδες σε κάθε ματς, ανάλογα του ενδιαφέροντος, της κατηγορίας και των δυνατοτήτων της τριάδας. Παράλληλα οι παλιοί διαιτητές πρέπει να βοηθήσουν τα νέα παιδιά και σαν παρατηρητές  να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα η παρουσία τους και όχι να φαίνονται σαν βαθμολογητές ή τιμωροί.
Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως ποιοι θα διδάξουν, αλλά στο κομμάτι αυτό και οι ήδη καθηγητές διαιτησίας μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, όπως θα αλλάξει και η Επιτροπή διαιτησίας, θα την ορίσει η νέα Διοίκηση και νομίζουμε ότι θα πρέπει να έχει δυο παλιούς διαιτητές (πλην καθηγητών) και ένα μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης. Υπάρχει θέμα με τα ποσοστά που πληρώνουν οι διαιτητές και αυτό μπορεί να διευθετηθεί, εγώ μάλιστα θα πρότεινα να μειωθούν στο μισό και το άλλο να επιστραφεί στα σωματεία, να ελαφρύνει το κόστος διεξαγωγής κάθε αγώνα.
Ήδη έγινε επαφή του νέου προέδρου της ΕΠΣΚ με τον αρχιδιαιτητή ως σήμερα Νίκο Πουλημά, το τι ειπώθηκε και  ποια βήματα θα γίνουν θα το μάθουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αφού θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι τόσο η διοίκηση της ΕΠΣΚ όσο και αυτή των διαιτητών (πρόεδρος τους είναι ο κ.Γ. Αρμενιάκος) και να τα βρουν, γιατί θεωρούμε ότι και οι δυο πλευρές θέλουν το καλό του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια