Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων της Κέρκυρας

ΚΚΕ
02 Nov 2021 / 10:48

ΑΘΗΝΑ. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για "μαύρη" εργασία στους συμβασιούχους

στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Συγκεκριμένα και με βάση τις καταγγελίες του Σωματείου, υποψήφιοι για τις νέες συμβάσεις (και ταυτόχρονα παλιοί συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων) κλήθηκαν από τον Δήμο, ανεπίσημα, να καθαρίσουν τα σχολεία από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Οι συμβάσεις όμως υπογράφτηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προκήρυξης!

Στα μέσα Οκτωβρίου οι συμβασιούχοι, μετά από μήνες, πληρώθηκαν τον πρώτο τους μισθό. Το ποσό ανέρχεται περίπου στα 257 ευρώ, δηλαδή περιλαμβάνει το διάστημα από τις 21  Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος του μήνα. Αφήνει έτσι εκτός τα 2/3 του μήνα, το διάστημα δηλαδή της "μαύρης" εργασίας! Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση της δημοτικής αρχής για το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα και τα ένσημα για την παραπάνω περίοδο.

Παράλληλα, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων δημοσίευσε βεβαίωση υπευθύνου σχολικής μονάδας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, από την οποία προκύπτει ότι εργαζόμενος ασκούσε τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή στην καθαριότητα της σχολικής μονάδας πολλές ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης! Πρόκειται δηλαδή για καραμπινάτη περίπτωση "μαύρης" εργασίας που συμβαίνει μάλιστα σε Δήμο!

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος καταγγέλλει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα απληρωσίας, εντατικοποίησης λόγω υποστελέχωσης, τρομοκράτησης των συμβασιούχων για να μη μιλήσουν για όσα συμβαίνουν, λάθη ακόμα και στην ίδια την διαδικασία των προκηρύξεων κ.ά. τόσο στον Δήμο Βόρειας όσο και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπακούει στην λογική ότι δεν υπάρχει ευρώ για τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μας, αλλά περισσεύουν για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις-δωράκια προς τους μεγαλοεργοδότες, ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς κλπ.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
  • Να καταβληθούν στο ακέραιο όλα τα δεδουλευμένα (επιδόματα, "μαύρα" κ.λπ.).
  • Να υπάρξει μονιμοποίηση-σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των σχολείων (οποιαδήποτε άλλη "λύση" -συβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένους χρόνου κ.λπ.-  είναι μακριά και απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων και της καθαριότητας των σχολείων, της δημόσιας υγείας).
  • Να γίνουν νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα
  • Το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας
  • Το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους
  • Κανείς από τους ήδη εργαζόμενους να μην χάσει τη δουλειά του
  • Να αυξηθεί ο μισθός και να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην καταβολή του
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία των εργαζομένων
 
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος