Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορταστική συναυλία για τα 180 χρόνια της Μπάντας της Παλαιάς Φιλαρμονικής

φιλαρμονική εταιρεία κερκύρας
31 Οκτωβρίου 2021 / 17:15

Με δεκάδες μουσικούς κάθε ηλικίας επί σκηνής, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά») γιόρτασε, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, την επέτειο των 180 χρόνων από την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μπάντας της (στη λιτανεία της 11ης Αυγούστου 1841). 180 χρόνια με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, αλλά και σημαντικότατη εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επετειακή αυτή συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο, συμμετείχαν η Πίκολο Μπαντίνα, η Μπαντίνα και η Μπάντα, με ένα πλούσιο και εξαιρετικά ερμηνευθέν πρόγραμμα. 
 
Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση άνοιξαν οι μικροί μουσικοί της Πίκολο Μπαντίνας, υπό τη διεύθυνση του υπαρχιμουσικού Σπύρου Κακαρούγκα, με το Wyndham March των Bruce Pearson και Chuck  Elledge, και με μία απλοποιημένη εκδοχή της μουσικής του Klaus Badelt για την ταινία Pirates of the Caribbean από τον Michael Sweeny.
Ακολούθησαν κατά σειρά, η Μπαντίνα και η Μπάντα, αμφότερες υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη.


Το μουσικό πρόγραμμα της Μπαντίνας ξεκίνησε με το εμβατήριο Chimes of Liberty του Edwin Franko Goldman, για να ακολουθήσουν επιλογές από τη μουσική του John Williams για διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και από το μιούζικαλ My fair lady του Frederick Loewe. Στη συνέχεια, ακούστηκαν το Palladio του Karl Jenkins και το The great Highland pipes του Mike Hannickel, ενώ το μέρος αυτό ολοκληρώθηκε με μια επιλογή/διασκευή του Σπύρου Προσωπάρη πάνω σε γνωστές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας έτσι και τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος μεγάλου αυτού συνθέτη.

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη, η Μπάντα άνοιξε το δικό της πρόγραμμα με το εμβατήριο Wien bleibt Wien του Johann Schrammel και την Εισαγωγή από τη διάσημη όπερα Ο κουρέας της Σεβίλλης του Gioacchino Rossini. Ακολούθησαν η καντρίλια Künstler και η πόλκα Eljen a Mayar του Johann Strauss υιού, καθώς και τα Goodwin και Who’s that masked man των Ron Goodwin και Jay Bocook, αντίστοιχα. Το κανονικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με ένα ακόμη έργο του Μίκη Θεοδωράκη, τους Χαρταετούς, για να κλείσει η βράδια με …μουσικές ευχές, μέσα από το Happy Marching Birthday του Σπύρου Προσωπάρη.

Τέλος, στην αποφώνησή του, ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, κ. Σπύρος Παδοβάς, αναφέρθηκε εν συντομία τόσο στην ιστορία και τη λειτουργία των μουσικών συνόλων της, όσο και στην «επανεκκίνηση» που αυτά επιχειρούν μετά τα νέα δεδομένα που έθεσε η πανδημία.



Κλείνοντας δε, προανήγγειλε και τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής, στις 4 Δεκεμβρίου.