Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: SOS για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (videos)

Αντικαρκινική Εταιρεία Κέρκυρας
30 Οκτωβρίου 2021 / 14:21

Η πρόληψη σώζει ζωές - Δράση ευαισθητοποίησης από την Αντικαρκινική Εταιρεία Κέρκυρας, την Ιατροχειρουργική Εταιρεία και τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου «Συμπλέω»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα κακά νέα είναι ότι ο καρκίνος του μαστού «χτυπά» 7.500 γυναίκες το χρόνο στην Ελλάδα και 8 στις 100 παγκοσμίως. Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. 



Με μεγαλύτερο όπλο τη μαστογραφία, αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Αυτό το μήνυμα υπενθύμισε σε όλους τους τόνους η σημερινή "δράση δρόμου" που έγινε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-παράρτημα Κέρκυρας, την Ιατροχειρουργική Εταιρεία και τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου «Συμπλέω». 

Προσωπικές εμπειρίες

Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών συζητήσεων, φάνηκε και στην πράξη ότι πολλές από γυναίκες είχαν ήδη προσωπική εμπειρία, από τον εαυτό τους ή από δικά τους άτομα. 

Ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, εντούτοις το πρόβλημα ήρθε εκκωφαντικά στην επικαιρότητα στην Ελλάδα από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

«Το προσδόκιμο ζωής έχει παραταθεί πάρα πολύ πια, τόσο που να φθάνουμε στο σημείο, πολλές από τις γυναίκες που νόσησαν να πεθαίνουν από άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο, λέει στην "Ε"  η Μαρία Γονίδη πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. «Αγαπάμε και προσέχουμε τον εαυτό μας και διεκδικούμε φροντίδα Υγείας για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις» τόνισε. 

Στα χρόνια του κορωνοϊού

«Τα τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού, δυστυχώς οι Δομές Υγείας έγιναν μονοθεματικές, αλλά οι υπόλοιπες ασθένειες δεν έχουν σταματήσει. Εχουμε αφήσει πίσω πολλές ιατρικές εξετάσεις. Πρέπει να κρούσουμε το καμπάνάκι και να πούμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ο καρκίνος και καλπάζει, γι' αυτό το Α και το Ω είναι η πρόληψη» τόνισε η κ. Γονίδη. 



«Κάθε γυναίκα πρέπει να προσέχει την εαυτό της, να κάνει αυτοψηλάφιση και μαστογραφία κάθε χρόνο, να έχει καλή διατροφή, καλές συνήθειες.

Μετά τα 40 έτη πρέπει να γίνεται μαστογραφία κάθε χρόνο, αλλά αν υπάρχει κληρονομικότητα τουλάχιστον δέκα χρόνια νωρίτερα. 

Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η θετική σκέψη. Ακόμα και μετά τη διάγνωση, δεν πρέπει ποτέ κανείς να το βάζει κάτω, με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν να πάνε όλα καλά» λέει η πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ