Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

SOS από Μηλιώτη: Θα πνιγεί κόσμος, αν δεν φροντίσουν και οι πολίτες τις ιδιοκτησίες τους

Νίκος Μηλιώτης
26 Οκτωβρίου 2021 / 14:44

Τα ύψη βροχής που έρχονται πλέον στην περιοχή μας, απειλούν ευθέως ανθρώπινες ζωές - Μαζί με τις Αρχές πρέπει να δράσει και η κοινωνία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έξω από τα δόντια τα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προτασίας Νίκος Μηλιώτης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη, για τις ενέργειες του σταρτιωτικού κλιμακίου, και τα συμπεράσματα από τις αυτοψίες.

Παίρνοντας τον λόγο, αμέσως μετά τον στρατηγό Μιχάλη Κλούβα, ο Νίκος Μηλιώτης έστειλε σήμα κινδύνου, προς την τοπική κοινωνία. Όλοι εμείς, με την συνδρομή του στρατού θα εργαστούμε εντατικά, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να δραστηριοποιηθεί και η κοινωνία, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Αναλυτικά, η δήλωση του Νικου Μηλιώτη:

Ως Πολιτική Προστασία και έχοντας την ευθύνη για το σύνολο της Περιφέρειας, σχετικά με αυτό που πρωτόγνωρα η Κέρκυρα βίωσε με την "Αθηνά" και τον "Μπάλλο":  Μέσα σε τέσσερις μέρες έπεσαν στην Κέρκυρα ποσότητες και όγκος νερού  για ένα χρόνο. 340.000 λίτρα νερού το στρέμμα συν άλλα τόσα μέσα σε δύο μέρες. Αυτό πλήγωσε τη Μέση και τη Μεσονότια Κέρκυρα και προκάλεσε αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα. 

Το πρόβλημα όσον αφορά την Πολιτική Προστασία, εννοώντας την αποτροπή κινδύνου ζωής μέσα από τις πλημμύρες, είναι το βασικό στοίχημα και το ζητούμενο και για εμάς τους αυτοδιοικητικούς. 

Πρωτίστως όμως κρίνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη μιας κοινωνίας για την επόμενη μέρα. Να το πω πιο απλά και όπως λέμε Κερκυραϊκά: Θα πνιγεί κόσμος στο επόμενο διάστημα, αν μέσα στις πλήρως αστικοποιημένες πλέον περιοχές της Μέσης Κέρκυρας, που διαβιούν άνω των 75.000 κατοίκων, πλήρως αξιοποιημένες από τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους, μέσα από συμφέροντα μικρά ή μεγάλα, μέσα από εκεί θα υπάρξει θάνατος. Τα ύψη βροχής που έρχονται πλέον στην περιοχή μας, είναι τέτοια τα οποία απειλούν ευθέως ζωές .

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δεν θα ζητάμε απολογούμενους και απολογητές, δεν θα αναζητούμε κρινόμενους και κριτές.

Εμείς στοχεύουμε ως Περιφέρεια να εργαστούμε με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τον ελάχιστο σε πρόσωπα μηχανισμό, τον μεγάλο όμως σε πόρους και σε μηχανήματα. 45 μηχανήματα άρχισαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βραχεία αποκατάσταση της αμεσότητας. Μόνιμη λύση θα δώσουν αυτά που μόλις περιέγραψε και ο στρατηγός ως τεχνική υπηρεσία άρτια καταρτισμένη και οι προσεγγίσεις οι οποίες έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών. 

Κλείνω, θέλοντας να πω ότι θα καλέσουμε όχι μόνον τις Αρχές, όχι μόνον εμάς τους αρμόδιους, όχι μόνο εμάς που είμαστε οι πιθανοί ένοχοι, θα καλέσω την κοινωνία της Κέρκυρας που μας ακούει, να κοιτάξει ο καθένας τα δικά του θέματα λίγο και να βοηθήσει τη συνολική προσπάθεια.