Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο προτάσεις ψηφίσματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την ΑΝΑΣΑ.

ΑΝΑΣΑ
22 Οκτωβρίου 2021 / 11:19

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ – αλληλεγγύη στους διωκόμενους κατοίκους της Σάμης.

Δύο προτάσεις ψηφίσματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την ΑΝΑΣΑ.

21/10/2021

- Η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ στους ιδιώτες θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των τιμολογίων, γεγονός που θα στερήσει τη δυνατότητα της χρήσης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας από εκατομμύρια συνανθρώπους μας πανελλαδικά και κατ’ επέκταση από χιλιάδες συμπολίτες μας. Με την επισήμανση ότι η παροχή ρεύματος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό προσιτό σε κάθε πολίτη, η ΑΝΑΣΑ κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος ζητώντας να εισαχθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Παρασκευή-Σάββατο 22-23/10) το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

- Επίσης η ΑΝΑΣΑ ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει τη αλληλεγγύη του προς τους κατοίκους της Σάμης (μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σάμης, πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) που διώκονται για τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Τα κείμενα των δύο ψηφισμάτων:
Το ηλεκτρικό ρεύμα δημόσιο αγαθό, προσιτό σε κάθε πολίτη.

Πρόταση ψηφίσματος
1. Η απόφαση της κυβέρνησης για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου στους ιδιώτες είναι ένα ακόμα βήμα σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για το οριστικό και εξολοκλήρου πέρασμα και αυτής της επιχείρησης στα χέρια των ιδιωτών.
2. Με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης το ελληνικό δημόσιο παραδίδει – χάνει ένα βασικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.
3. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε  αυξήσεις της τιμής του ρεύματος γιατί το βασικό κίνητρο και κριτήριο  των  μετόχων  θα είναι το κέρδος.
4. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα στην εταιρεία αντιμετωπίζοντας την παροχή ρεύματος ως δημόσιο αγαθό προσιτό σε κάθε πολίτη.

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους κατοίκους της Σάμης.

Πρόταση ψηφίσματος

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους κατοίκους της Σάμης.

Η δίωξη σε βάρος τους προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την στάση τους και τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Μεταξύ των διωκόμενων βρίσκονται ο δήμαρχος Σάμης, πρώην αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα η δίωξη αυτή να στρέφεται και ενάντια στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνάμα το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ήδη εκφρασμένη θέση του ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά