Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Να πώς λειτουργεί η εφαρμογή AED Locator για τον εντοπισμό των απινιδωτών (video)

AED Locator
21 Οκτωβρίου 2021 / 14:25

Είναι πλέον πλήρως λειτουργική - Παρουσιάστηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής που την κατασκεύασαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα κλικ στο κινητό μας μπορεί να σώσει μια ζωή. Όπως είχε παρουσιάσει πρώτη σε ρεπορτάζ της η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεργάστηκε στενά με το ΕΚΑΒ για την ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής που ξεκινάει από την Κέρκυρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το πολύτιμο app που  έχει αναπτύξει το Τμήμα Πληροφορικής είναι πλέον πλήρως λειτουργικό και παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου από τους ίδιους τους δημιουργούς του, τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου Αλέξανδρο Ρήγα και Δημήτρη Πραματευτάκη, τον επιβλέποντα Καθηγητή Γιάννη Καρύδη, τον πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής Μάνο Μάγκο και τον Θωμά Μπαντά, διασώστη, πλήρωμα ΕΚΑΒ, ο οποίος υποστήριξε το έργο με την εμπειρία του.



Η εφαρμογή του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και σε πρώτη φάση αφορά το δίκτυο των απινιδωτών στην Κέρκυρα, με δυνατότητα διασύνδεσης με το κεντρικό ΕΚΑΒ και ενσωμάτωσης των άλλων δικτύων της χώρας.

Χρησιμοποιώντας το Google Maps, δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τον πλησιέστερο απινιδωτή, στην απευκταία περίπτωση που το χρειαστούμε. 
Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, γι΄αυτό και ένα τέτοιο εργαλείο, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ανθρώπου. 



Το AED Locator, που είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω του Play Store, είναι ένα σύνολο εφαρμογών για το διαδίκτυο και android smartphone που:
- καταλογοποιούν τους απινιδωτές σε βάση δεδομένων,  
- παρουσιάζουν τους καταχωρημένους απινιδωτές στο οικοσύστημα,
- υπολογίζουν τη συντομότερη οδική διαδρομή από τη θέση του smartphone χρήστη προς τον πλησιέστερο απινιδωτή.





Περιέχει Ιστοσελίδα με διαδραστικό χάρτη (και διαδικτυακή εφαρμογή διαχειριστή)
Εφαρμογή κινητής πλατφόρμας αφής android (smartphone application).

Διατηρεί πληροφορίες όπως τίτλος, εκτενής περιγραφή κειμένου, γεωγραφικό στίγμα, ημερομηνία λήξης αυτοκόλλητων patch, τελευταία αλλαγή μπαταριών, καθώς και φωτογραφίες του ίδιου του απινιδωτή, και της θέσης του σε σχέση με άλλα εμφανή στοιχεία του γύρω χώρου, εκτενή περιγραφή του backend στο youtube.

Ομάδα ανάπτυξης:
-Αλέξανδρος Ρήγας, Φοιτητής Τμ. Πληροφορικής, ΙΠ
-Δημήτρης Πραματευτάκης, Φοιτητής Τμ. Πληροφορικής, ΙΠ
-Θωμάς Μπαντάς, Πλήρωμα ασθενοφόρου, διασώστης
-Ιωάννης Καρύδης, Επίκ. Καθηγητής, Επιστημονικά Υπεύθυνος
-Μάρκος Αυλωνίτης, Αναπλ. Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου CMODLab


Διευκρινίζεται ότι στο πρώτο στάδιο η εφαρμογή λειτουργεί μόνο σε συσκευές android, ενώ η ομάδα εργάζεται για την επέκταση της λειτουργίας της και σε iphone.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ