Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη με τον Στυλιανίδη (video)

σύσκεψη
20 Οκτωβρίου 2021 / 18:05

Είδε μέσα σε λίγες ώρες εδώ, αυτό που οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να δουν χρόνια τώρα. Την γερασμένη υποδομή του νησιού, ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα, πολλώ δε μάλλον εντεινόμενα και από την κλιματική αλλαγή. Όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη στην Περιφέρεια.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με το κύρος και τον αέρα του πρ. Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο Χρήστος Στυλιανίδης, δε μάσησε τα λόγια του στην σύσκεψη με τους τοπικούς εκπροσώπους, λέγοντας ότι αναμένεται, και ελπίζεται να οριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχει μεγάλη αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων είπε. «Όπως και τα ρέματα έτσι πρέπει να καταγραφούν και να διευθετηθούν και οι αρμοδιότητες».
 
Κατά τα λοιπά ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σε ένα, ενάμισι μήνα για την εποπτεία της αποκατάστασης, της αποζημίωσης και της επούλωσης των πληγών στο σώμα του νησιού.
 


Eπισήμανε την ανάγκη της άμεσης επιστράτευσης του Μηχανικού του Στρατού καθ' ότι η Κέρκυρα στερείται τόσων και τέτοιων μηχανημάτων, που απαιτούνται.
Περιέγραψε τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, όπως αυτές τηρήθηκαν με τον Ιανό και τους σεισμούς, προσθέτοντας ότι η εμπειρία αμβλύνει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Κι έτσι στην περίπτωσή μας προσδοκάται η επίδειξη καλύτερων αντανακλαστικών. Για να γίνει αυτό όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Πλ. Προ. χρειάζεται η επιστράτευση τοπικών εμπειρογνωμόνων, μηχανικών, γεωπόνων κ.α. ώστε η εξατομικευμένη αποτίμηση της ζημιάς να γίνει σύντομα. Προφανώς αυτή η οργάνωση βαρύνει ως υποχρέωση τις τοπικές αρχές.

Ζήτησε υπόμνημα για τις επιχειρήσεις από το Επιμελητήριο και υποσχέθηκε το αργότερο σε ένα, ενάμισι μήνα, την καταβολή προκαταβολής στις πληγείσες επιχειρήσεις στο ύψος του 20% της ζημιάς (σ.σ. κάτι που αφορά και στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών). Η αποζημίωση της κατεστραμένης οικοσκευής θα κυμανθεί από τα 600 έως τα 6000 €, όπως και στις άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Στην ένταση που σημειώθηκε όταν σηκώθηκε να αποχωρήσει, αντέτεινε στον Μαχειμάρη την ανάγκη να κληθεί άμεσα ο στρατός και στην παρατήρηση Σπύρου για την τύχη του γεφυριού στο ποτάμι του Ποταμού, είπε: «κατά την άποψή μου πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν είμαι ειδικός αλλά αυτό είδα», υπαινισσόμενος έτσι την αναγκαιότητα οριστικής, σύγχρονης λύσης του προβλήματος.

Τελικώς το κλιμάκιο έφυγε αργοπορημένο και δεν μπόρεσε να επισκεφτεί τη Μεσογγή λόγω του ότι η πτήση της επιστροφής έπρεπε να ολοκληρωθεί με το φως της μέρας.

Δηλώσεις 

Χρήστος Στυλιανίδης: Έρχονται αύριο μηχανικοί του στρατού για να δουν ποια μηχανήματα ακριβώς χρειάζονται. Πιστεύω το συντομότερο, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα θα μπορέσουν να είναι εδώ για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε άμεσα περιοχές. Αυτά είναι συγκεκριμένα μέτρα αλλά τη ίδια στιγμή ξεκινάμε κι ένα master plan, το οποίο θα επικεντρωθεί στο πού χρειάζονται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και γενικά θα συμβαδίζει με τη νέα πολιτική της Πολιτικής Προστασίας, που είναι η πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. 

Χρήστος Τριαντόπουλος: Αναμένουμε από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ολοκληρώσουν την καταγραφή για να έχουμε μια ολοκλημένη εικόνα των απωλειών σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Έχουμε ενεργοποιήσει τη διαδικασία της κρατικής αρωγής σε συνέχεια και σχετικής εντολής του Πρωθυπουργού. Τις επόμενες ημέρες, συνεργαζόμενοι στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα προχωρήσουμε στην επιχορήγηση της ζημιάς, δρομολογώντας άμεσα μια προκαταβολή για τις επιχειρήσεις και παράλληλα ενεργοποιούνται τα θεσμικά πλαίσια που προβλέπονται για την οικοσκευή, τη στήριξη των οικιών.

Παράλληλα, θα διαθέσουμε έκτακτη χρηματοδότηση για τις πρώτες ανάγκες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζί με αυτούς θα μελέτήσουμε, καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός, την υλοποίηση των δομικών έργων που έχει ανάγκη το νησί, με γοργούς ρυθμούς

Η προκαταβολή θα είναι στο 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, αυτή θα είναι και η εισηγησή μου προς την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εκτιμήσεις από τις επιτροπές, οι οποίες θα αυξηθούν σε αριθμό για να γίνει μέσα σε λίγες μέρες το εκτιμητικό έργο, θα πάνε οι φάκελοι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Φυσικά, έχουμε δώσει ήδη την κατεύθυνση να μη περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, αλλά να πηγαίνουν φάκελλοι - φάκελλοι όπως έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.