Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χ. Καστανίδης: Η χώρα έχει ανάγκη την επιστροφή της μεγάλης παράταξης του ΠΑΣΟΚ

Χάρης Καστανίδης
20 Οκτωβρίου 2021 / 13:22
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ισχυρό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές το 2022, λόγω δημοσιονομικής κρίσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επιστροφή της μεγάλης παράταξης του ΠΑΣΟΚ, την οποία έχει ανάγκη η χώρα, αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την περιοδεία του στην Κέρκυρα.

Οι αναφορές του κ. Καστανίδη καθ’ όλη της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ΠΑΣΟΚ ήταν συνεχείς τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται πολύ γρήγορα να επιστρέψει στη δημόσια ζωή ως πρωταγωνίστρια η δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι μόνο η αγάπη που μπορεί κάποιος να τρέφει ως μέλος ενός πολιτικού χώρου για το κόμμα του. Είναι η ανάγκη για την χώρα. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι Έλληνες ευημέρησαν και η χώρα έκανε δημιουργικά βήματα προόδου, όταν στο τιμόνι της διακυβέρνησής της βρισκόταν η δημοκρατική παράταξη που στην διάρκεια της μεταπολίτευσης πήρε το όνομα, τα χρώματα και την φωνή του ΠΑΣΟΚ. Είναι ανάγκη γι’ αυτόν τον λόγο να επιστρέψει ταχέως, ανασυγκροτημένη, καλύτερη, αποτελεσματική με ευκρινές ιδεολογικό πλαίσιο ως πρωταγωνίστρια στη δημόσια ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημοσιονομική κρίση

Ο κ.Καστανίδης αναφέρθηκε στην δημοσιονομική περιπέτεια που περνάει η χώρα και εξαιτίας της πανδημίας, όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, βάζοντας στο στόχαστρο της κριτικής του τις λανθασμένες επιλογές από πλευράς κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους.

Την έκταση και την σημασία αυτών των προβλημάτων την ανέδειξε μέσα από την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, αναφορικά με τα νοικοκυριά που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και ήδη ένα 30% εξ αυτών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως είπε το 97% αυτών των νοικοκυριών δεν μπορεί να δαπανήσει ποσά για στοιχειωδώς καλή διατροφή και το 94% των φτωχών νοικοκυριών δεν διαθέτει στοιχειώδες εισόδημα για να δαπανήσει ένα μηνιαίο ποσό των 395 ευρώ για θέρμανση και ρεύμα. «Αυτή είναι μια εικόνα κοινωνικά ζοφερή και δεν υπάρχει καμία απολύτως ετοιμότητα από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα. Ακόμη και η εισροή χρημάτων από διάφορα ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Κοινωνικό Ταμείο, γίνεται με τρόπο που δεν είναι απολύτως σαφής για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο κ.Καστανίδης.

Πρόωρες εκλογές

Εκτίμησε δε, ότι στο τέλος του 2022 μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις σε περίπτωση που εφαρμοστεί η γερμανική επιμονή, όπως την χαρακτήρισε, η οποία προβλέπει ότι με την λήξη της πανδημίας πρέπει να γυρίσουμε στο σκληρό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που ίσως να οδηγήσει την χώρα σε τροχιά χρεοκοπίας. «Τα θέματα αυτά δεν συζητούνται, ενώ θα έπρεπε να αναδεικνύονται, γιατί ορισμένοι νομίζουν ότι πάση θυσία πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο ίδιος.

Μάλιστα όπως επισήμανε, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν το ερχόμενο έτος πρόωρες εθνικές εκλογές, ενόψει των πιθανών δυσάρεστων οικονομικών εξελίξεων το 2022, με την κυβέρνηση να επιλέγει πιθανόν διαφυγή μέσω αυτών. «Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, χάριν της χώρας και των πολιτών. Έχει σημασία όταν θα λήξει η διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ σε πυκνό χρόνο να δουλέψουμε εντατικά για να κάνουμε την μεγάλη παράταξη έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της», διευκρίνισε ο κ.Καστανίδης

Για τις υποψηφιότητες

Όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ.Παπανδρέου που ακόμη δεν έχει επισημοποιηθεί, τόνισε ότι ως ιστορικό στέλεχος έχει το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει την δημοκρατική παράταξη. «Αν οι υποψηφιότητες που αίφνης προστέθηκαν ή προστίθενται βοηθούν την εκλογική διαδικασία θα έλεγα ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός αλλά τι κομίζει έκαστος. Δεν αισθάνομαι ότι είναι κακό να εκφράζονται υποψηφιότητες και την τελευταία στιγμή, αρκεί αυτό να προστατεύει την σοβαρότητα οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας», σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ενότητα στο κόμμα μπορεί να εξασφαλιστεί αν από τώρα όλοι υποτάξουν τις προσωπικές φιλοδοξίες για το συμφέρον της παράταξης.

Επίσπευση αποζημιώσεων

Ο κ. Καστανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρωτοφανή κακοκαιρία που χτύπησε ανελέητα την Κέρκυρα ζητώντας από την Πολιτεία να επισπεύσει τις αποζημιώσεις των πληγέντων αλλά και τις τεχνικές επεμβάσεις στα οδοστρώματα και τον καθαρισμό των ρεμάτων για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών από τον Ποταμό μέχρι τα Μωραΐτικα. «Δεν πρέπει να συμβεί ότι συνέβη με άλλες περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι βιώνουν μια εξαιρετική δυσκολία και γνώρισαν μια σοβαρή καθυστέρηση από την στήριξη του κράτους όταν πέρασαν από θεομηνίες με κλασικό παράδειγμα τον Ιανό», ανέφερε ο κ.Καστανίδης.

Νωρίτερα ο κ.Καστανίδης στο πλαίσιο της περιοδείας του επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας, όπου συναντήθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με την Δήμαρχο Μ. Υδραίου και τον Πρόεδρο του ΕΚΚ Στ.Πελάη, επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια, ενώ στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Εργατικό Κέντρο.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.