Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διέλυσε τις υποδομές της νότιας Κέρκυρας ο «Μπάλλος»

Καταστροφές
18 Οκτωβρίου 2021 / 14:32
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πάνω από 200-300 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται οι καταστροφές στις τουριστικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαλυμένες άφησε τις δημόσιες υποδομές, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις κατοικίες της νότιας Κέρκυρας το σαρωτικό πέρασμα του «Μπάλλου», προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός δεν γλύτωσαν από τα πρωτοφανής έντασης ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κέρκυρα την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας πρωτόγνωρες καταστροφές. Ο κύριος όγκος των καταστροφών από τους ορμητικούς χείμαρρους που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο διάβα τους, καταγράφεται στο οδικό δίκτυο, όπως τόνισε στην «Ε» ο δήμαρχος Κώστας Λέσσης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μωραΐτικα, Μεσογγή, Άνω και Κάτω Παυλιάνα, Πεντάτι, Άγ. Ματθαίο και σε μικρότερο βαθμό σε περιφερειακά σημεία.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται στις περιοχές που επλήγησαν, τόσο από κλιμάκιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όσο και από τον δήμο Νότιας Κέρκυρας, ώστε να γίνουν οι άμεσες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις σε υποδομές που «χτυπήθηκαν» από τον «Μπάλλο».

Τρία συνεργεία του δήμου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση, βρίσκονται επί ποδός για την πλήρη καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες κοστολογήσεις για τις παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν, ενώ όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί η συμπαράσταση της πολιτείας για την επούλωσή τους.

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο. Βλέπουμε τις υποδομές να είναι κατεστραμμένες όσον αφορά το οδικό δίκτυο, την ύδρευση, την αποχέτευση και τον ηλεκτροφωτισμό. Στη Μεσογγή έφυγε ο δρόμος, το ξενοδοχείο πλημμύρισε, όπως και τα σουπερ μάρκετ, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ στο Πεντάτι είχαμε κατολισθήσεις. Ο Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί», ανέφερε ο κ.Λέσσης. Λανθασμένα έργα
Επισήμανε δε, ότι η καταστροφή αποκάλυψε τα «λανθασμένα έργα» που έγιναν προ δημαρχίας του, καθώς αποδείχθηκαν ανεπιτυχή. «Θα πρέπει να τα επανεξετάσουμε. Για παράδειγμα έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, η διευθέτηση ομβρίων υδάτων κ.α.».

Σύμφωνα με τον ίδιο εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στις τουριστικές επιχειρήσεις και στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη Μεσογγή και στα Μωραΐτικα, από τα ορμητικά νερά και τις λάσπες που τα «έπνιξαν», εκτιμώντας ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 -300 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (2661362300-1).

Κατοικίες

Παράλληλα, όπως είπε στην «Ε» ο κ.Λέσσης συνεχή είναι τα αιτήματα από δημότες για κατοικίες που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από την κατολίσθηση του βουνού στην Άνω Παυλιάνα, όπου μια κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπενθυμίζεται ότι οι δημότες της νότιας Κέρκυρας για δήλωση ζημιών οικιών και οικοσυσκευών, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ.2662360406, ενώ θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους και οπτικό υλικό (φωτογραφία ή βίντεο). Αυτοψίες από Κράτσα, Υδραίου και βουλευτές

Την Κυριακή κλιμάκιο της ΠΙΝ με επικεφαλής την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα πραγματοποίησε αυτοψίες στις πληγείσες από τον "Μπάλλο" περιοχές της μέσης και νότιας Κέρκυρας.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ότι χρειάζεται αντιπλημμυρική μελέτη (βάσει νέων δεδομένων που διαμορφώνουν οι νέες κλιματικές συνθήκες) μεγάλης εμβέλειας και εξειδικευμένη παρέμβαση, το οποίο θα ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να βρεθεί στην Κέρκυρα, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, πραγματοποίησαν επίσης οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Νίκος Καραθανασόπουλος αντίστοιχα. Παράλληλα στην επιχείρηση αποκατάστασης της πρόσβασης των δρόμων Μέσης Κέρκυρας από στρατιώτες και ναύτες βρέθηκε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου.

Κλειστό το γεφύρι της Άφρας

Στο μεταξύ κλειστό εξακολουθεί και παραμένει το γεφύρι της Άφρας μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Το γεφύρι έχει υποστεί καθίζηση και για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται η διέλευσή του.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.