Ξανά στα χέρια καταληψιών το 1ο ΕΠΑΛ – 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας - Σοκάρουν οι εικόνες καταστροφής (photos)

Ξανά στα χέρια καταληψιών το 1ο ΕΠΑΛ – 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας - Σοκάρουν οι εικόνες καταστροφής (photos)

Φόβους για νέες ανυπολόγιστες ζημιές στο σχολικό συγκρότημα εκφράζουν εκπαιδευτικοί

18
Οκτωβρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φόβους για νέες ανυπολόγιστες ζημιές στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ- 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας, όπου στεγάζεται και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ύστερα από την νέα κατάληψη που σημειώθηκε στο χώρο, από μαθητές το περασμένο Σάββατο.Ήδη έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις από τους διευθυντές των διδακτηρίων για καταστροφές, βανδαλισμούς και κλοπές, κατά την διάρκεια των καταλήψεων που προηγήθηκαν αφήνοντας πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κέρκυρας Παναγιώτη Καρβούνη, οι καταληψίες έχουν εισβάλει στην πτέρυγα των Η/Υ και των προσομοιωτών, όπου η αξία του εξοπλισμού εκτιμάται στις 200.000 ευρώ.

«Το Σάββατο βράδυ ξαναμπήκαν στο σχολικό συγκρότημα και έκαναν νέα κατάληψη. Φοβόμαστε ότι αυτή την φορά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Έχουν εξοπλισμό και καταστρέφουν τα πάντα», σχολίασε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κέρκυρας υποστηρίζει περί τους 1.000 μαθητές των ΕΠΑΛ και του Δημόσιου ΙΕΚ, και οποιαδήποτε καταστροφή σημειωθεί θα έχει άμεση επίπτωση στην διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Εικόνες αποκάλυψης

Μάλιστα το μέγεθος των καταστροφών αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, όταν το σχολικό συγκρότημα άνοιξε τις πύλες του, μετά την κατάληψη που είχε λήξει, για τους απαραίτητους καθαρισμούς και απολυμάνσεις. Οι εικόνες που αποκαλύφθηκαν σόκαραν, καθώς οι καταληψίες δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Σπασμένα τζάμια, θρανία και καρέκλες, οροφές που έχουν καταρρεύσει στις αίθουσες, σκουπίδια παντού, συνθήματα με σπρέι γραμμένα στους τοίχους , τρύπιοι τοίχοι συνέθεταν το σκηνικό μετά την κατάληψη.Ωστόσο οι σοβαρότερες ζημίες καταγράφηκαν στο Εργαστηριακό Κέντρο, όπου καταστράφηκε σχεδόν όλος ο εξοπλισμός αξίας χιλιάδων ευρώ, ενώ τμήμα αυτού κλάπηκε. Σύμφωνα με τον κ.Καρβούνη, οι ζημιές ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ, ενώ όπως διευκρίνισε η κατάληψη πραγματοποιείται, χωρίς ωστόσο, να έχει συνεδριάσει το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ή να έχει δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο των μαθητών για την λήψη σχετικής απόφασης.
Το παράδοξο της υπόθεσης πάντως είναι ότι στα αιτήματα που προτάσσουν οι μαθητές αναφέρεται μεταξύ άλλων και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών!

Παραμένει το «λουκέτο»

Στο μεταξύ συνεχίζεται η κατάληψη στο Γυμνάσιο Αργυράδων, όπου λειτουργούν λυκειακές τάξεις. Οι μαθητές ζητούν την κατάργηση της Τράπεζας των Θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την μείωση της εξεταστέας ύλης, ενώ προβάλλουν και ζητήματα σχολικής στέγης. Τα μαθήματα στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα χρειαστεί. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ