Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΝΑΣΑ:Ποιος αποφασίζει για την διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027;

ΕΣΠΑ
13 Οκτωβρίου 2021 / 14:41

Μηδενικός κοινωνικός διάλογος με ευθύνη της περιφερειακής αρχής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ζήτημα της διάθεσης των πόρων του ΕΣΠΑ  2021-2027 φέρνει με επερώτησή της, η παράταξη της ΑΝΑΣΑ, στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που θα λάβει χώρα στις 16 και 17 Οκτωβρίου στη Λευκάδα.

Ακολουθεί η επερώτηση:

Προς κ. Περιφερειάρχη.
Εξελίσσονται την τρέχουσα περίοδο σοβαρά χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία απαιτούν σχέδια δράσης προκειμένου η ΠΙΝ να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους διατιθέμενους πόρους για το συμφέρον των πολιτών και του τόπου.
Τα σχέδια δράσης αυτά προϋποθέτουν διάλογο πολυεπίπεδο, τόσο σε επίπεδο τεχνοκρατικό όσο και θεσμικό και κοινωνικό.
Δυστυχώς, με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΙΝ, τα προγράμματα εκκινούν χωρίς τον στοιχειώδη, έστω, διάλογο.

Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ): Θέτουμε ως παράταξη το θέμα για πολλοστή φορά, απ’ ότι φαίνεται «..εις ώτα μη ακουόντων..». Το νέο ΠΔΕ έχει εκκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο να χρηματοδοτεί δράσεις και έργα των περιφερειών της χώρας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με αποκλειστική ευθύνη της περιφερειακής αρχής, δεν έχει καν ενημερωθεί περί τίνος πρόκειται, πόσο μάλλον να διαμορφώσει σχετική πρόταση για την περίοδο 2021-2025.

Την  Πέμπτη 7/10 έλαβε χώρα μια διαδικτυακή παρουσίαση του γενικού σχεδίου ΕΣΠΑ 2021-2027 από την ΕΥΔ (Διαχειριστική) Ιονίων Νήσων, το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12/10/2021. Ένα πρόγραμμα κατά την γνώμη μας με σοβαρές δομικές αδυναμίες κατατίθεται χωρίς να έχει γνώση το Περιφερειακό Συμβούλιο και φυσικά χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.

Το πιθανότερο είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί σε δεύτερο χρόνο να επικυρώσει τετελεσμένα. Είναι κι εδώ προφανείς οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής που αναδεικνύεται ακατάλληλη να διαχειριστεί το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
  • Είναι ικανοποιημένη από το ελλιπέστατο πλαίσιο διαλόγου για ΕΠΑ και ΕΣΠΑ;
  • Γιατί επί  τέσσερεις μήνες από την 1/7 δεν σπεύδει να αντλήσει πόρους από το ΕΠΑ 21-27;
  • Θεωρεί απαραίτητη την συζήτηση επ’ αυτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
  • Υπάρχει σχετικός προγραμματισμός για κύκλο διαλόγου σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, Φορέων και Κοινωνίας;

Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.