Πέμπτη 29.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία του Σωτήρη Α. Βανδώρου για τις «Πολιτικές Δημόσιας Υγείας την εποχή της πανδημίας»

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
12 Οκτωβρίου 2021 / 14:42

Η έρευνα του κ.Βανδώρου επικεντρώνεται στην επίδραση των οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας πάνω στην υγεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σάς προσκαλεί στην ομιλία του κ. Σωτήρη Δ. Βανδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή και Αναπληρωτή Κοσμήτορα, Kings College London Adjunct, Αναπληρωτή Καθηγητή Harvard University με θέμα: «Πολιτικές Δημόσιας Υγείας την εποχή της πανδημίας».
 
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:00 και σε απευθείας σύνδεση μέσω του διαδικτύου:
 
Μέσω zoom: https://us02web.zoom.us/j/82221698179?pwd=SFFkcjFobnBoNitQaEhVZXprOXpmdz09
Webinar ID: 822 2169 8179    Passcode: 141948
Και μέσω youtube: https://youtu.be/C3nV_cgb4Bg
 
 
 
Βιογραφικό Σημείωμα
 
Ο Σωτήρης Βανδώρος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στα οικονομικά της υγείας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο King’s College London, καθώς και Adjunct Αναπληρωτής Καθηγητής στο Harvard Unoversity. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το London School of Economics, όπου μετέπειτα εργάστηκε ως Research Fellow.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά της υγείας και η συμπεριφορική επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά του επικεντρώνεται στην επίδραση των οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας πάνω στην υγεία και τις συμπεριφορές υγείας και στον ανταγωνισμό, την τιμολόγηση και τη ρύθμιση της αγοράς φαρμάκων. Έχει διεξαγάγει έρευνα, μεταξύ άλλων, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το NHS, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ.

Ο Δρ Βανδρώρος έχει διδάξει στα Harvard University, King’s College London, LSE, Brunel University, Sorbonne- Cite και Tata Institute of Social Sciences.
 
 
 Λίγα λόγια για την ομιλία
 
Το παράδειγμα της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει οδηγό άσκησης δημόσιας πολιτικής και πολιτικής υγείας στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη συμπεριφορά και το πώς αυτή μεταβάλλεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις.
 
Πολλά είναι τα ερωτήματα που απαιτούν πολύ διαφορετική προσέγγιση από ό,τι μπορεί να φαίνεται αρχικά. Σε τι βαθμό είναι επικίνδυνα τα σχολεία στην πανδημία; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα περιορισμού της και πώς μπορούμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα εγκαίρως, αφού πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και άλλοι αποφεύγουν να εξετάζονται, Πόσα κρούσματα έχουμε στην πραγματικότητα καθημερινά;
 
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτεί κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στις διάφορες (νομοθετικές) παρεμβάσεις, ​καθώς και αντίληψη των παραγόντων που πρέπει να συνυπολογίζονται όταν γίνονται στατιστικές αναλύσεις. 
 
Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις. Θα δείξουμε πώς η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων εξαρτάται από την τάση των ανθρώπων να διατηρούν τις συνήθειές τους και επομένως να υποκαθιστούν μια απαγορευμένη δραστηριότητα με κάποια άλλη, η οποία ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβής.

Επιπλέον, θα συζητήσουμε πώς η μέτρηση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη σωστή εκτίμηση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κατάστασης υπόκεινται σε σημαντικό σφάλμα αυτοεπιλογής, που είναι πέρα από το κλασσικό πρόβλημα του αντιπροσωπευτικού δείγματος.
Τέλος, θα αναλύσουμε την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διαφορετικούς παράγοντες, που οδηγούν τελικά σε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που θα υπαγόρευε μια απλή μηχανιστική προσέγγιση - με συνέπεια την λανθασμένη αντιμετώπιση ποικίλλων προβλημάτων.
 
 
 
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 61910 απόφαση που αφορά τη διεξαγωγή συνεδρίων και εκδηλώσεων για τον περιορισμό της διασποράς κατά της Covid- 19, ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
 
  1. Για την είσοδο στο χώρο της εκδήλωσης αρκεί η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.  
  • Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν ανηλίκους από 12 ετών και άνω.
  • Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) τελευταίου εικοσιτετραώρου.
  • Ανήλικοι έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν βεβαίωση ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid- test), εντός 48 ωρών, στην οποία προβαίνει οιοσδήποτε γονέας, ακόμη και μη έχων επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία γονέα ή κηδεμόνα.
  1. Στη Γραμματεία τηρείται κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των εγγεγραμμένων στην εκδήλωση, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ιχνηλάτησης επαφών επί επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  2. Ο αριθμός των συνέδρων/ ομιλητών περιορίζεται με βάση τη χωρητικότητα της αίθουσας του συνεδρίου τηρώντας τις αποστάσεις του ενάμισι (1,5) μέτρου προς όλες τις κατευθύνσεις και με πληρότητα μέχρι του ποσοστού ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) της δυναμικότητας του χώρου διεξαγωγής.
  3. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους παρευρισκόμενους (υπάλληλοι, τεχνικοί), για τους συνέδρους και για τους ομιλητές.
  4. Δεν επιτρέπεται η παρουσία ορθίων εντός των αιθουσών.