Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Του ...γλυκού νερού οι νέες εργατικές κατοικίες Αγ. Ιωάννη Κέρκυρας (video)

Εργατικές κατοικίες
11 Οκτωβρίου 2021 / 18:52
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η χαρά για τους δικαιούχους δεν κράτησε πολύ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ανοχύρωτη πόλη» αποδεικνύεται ο οικισμός των 176 εργατικών κατοικιών Αγίου Ιωάννη, που παραδόθηκε μετά χιλίων κόπων και βασάνων στους οικιστές με καθυστέρηση 12 χρόνων. Προηγήθηκαν κινητοποιήσεις, καταλήψεις των ημιτελών κατοικιών, βροντερές διαμαρτυρίες.

Τόσο ο κυβερνητικός βουλευτής Στέφανος Γκίκας, όσο και ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, κερκυραϊκής καταγωγής, πήραν "ζεστά" το θέμα και οι κατοικίες άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά από τον Φλεβάρη του 2021. Το τελευταίο κλειδί μάλιστα παραδόθηκε τον Αύγουστο από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και παρήγαγε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όσο και ευκαιρίες για δηλώσεις.

Η χαρά για τους δικαιούχους δεν κράτησε πολύ, καθώς φάνηκε ότι τα κατασκευαστικά προβλήματα δεν είχαν επιδιορθωθεί, παρόλο που τα είχαν επισημάνει στον εργολάβο. Με τα πρώτα "καλά" νερά του Οκτώβρη και εν προκειμένω της κακοκαιρίας "Αθηνά", οι κατοικίες πλημμύρισαν. 



Με το αποχετευτικό πρόβλημα να λιμνάζει, παγιδευμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των διαχρονικά άστοχων χειρισμών ΟΑΕΔ και Δήμου, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών οι κατοικίες είχαν ήδη εκτεθεί στις φθορές του χρόνου. Με προφανείς κακοτεχνίες, οι υγρασίες είχαν ήδη προκαλέσει διαβρώσεις και φθορές. 

Η επέλαση της κακοκαιρίας ανέδειξε το πρόβλημα σε όλη του την έκταση και μάλιστα με τους νέους ιδιοκτήτες να έχουν ήδη μετακομίσει με την οικοσκευή τους. Υπόγεια πλημμύρισαν, στέγες άρχισαν να στάζουν. Περισσότερα από 100 σπίτια έχουν πλημμυρισμένα υπόγεια. Στο μεταξύ, οι δικαιούχοι  αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για τις φθορές, αφού οι ανάγκες τους είναι άμεσες και δεν σηκώνουν αναβολή. 



Μιλώντας στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος των κατοίκων Σοφία Μεγαλογέννη είπε ότι έχουν απευθυνθεί και στον κυβερνητικό βουλευτή Στ. Γκίκα, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τις εργατικές κατοικίες εντός της εβδομάδας.



Όπως μάλιστα λένε οι δικαιούχοι, υπάρχουν σπίτια που ακόμα δεν έχουν συνδεθεί οι καυστήρες. «Μόλις σήμερα μπήκαν συνεργεία για να δοκιμάσουν τη λειτουργία όσων σπιτιών έχουν συνδεθεί» λέει στην "Ε" η Ανδριάνα Κοσκινά.

Για τα δεινά των εργατικών κατοικιών, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη σειρά του ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά. Προς το παρόν, οι μόνοι που πληρώνουν τις συνέπειες είναι αυτοί που δεν φταίνε, δηλαδή οι δικαιούχοι... 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.