Σάββατο 30.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίκαιρη Ερώτηση Αλ.Αυλωνίτη για τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ Κέρκυρας

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
11 Οκτωβρίου 2021 / 15:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έντονη κριτική άσκησε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης

 κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη.

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε στην απώλεια γνωστού συνδικαλιστή του νησιού εξαιτίας της αργοπορημένης προσέλευσης του ΕΚΑΒ στο σημείο, όπως έχει καταγραφεί δημόσια μέσα από πολλές μαρτυρίες, ενώ σημείωσε πως η ιατροδικαστική έκθεση βεβαιώνει πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η ανθρώπινη απώλεια, αν το μέσο διάσωσης είχε προσεγγίσει το χώρο πιο έγκαιρα.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. έκανε λόγο για τις επανειλημμένες προσπάθειες όλων του κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού προς την ενίσχυση της δομής του ΕΚΑΒ, λέγοντας ταυτόχρονα πως υπάρχουν σε λειτουργία μόνον 6 ασθενοφόρα από τα οποία σε διαρκή βάση, τα 3 βρίσκονται για επισκευή στα Ιωάννινα, ενώ υπογράμμισε τη δυσκολία ανταπόκρισης στο μέγεθος των 120.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και των 350.000 συνολικού πληθυσμού που φτάνει στο νησί κατά τους τουριστικούς μήνες.

«Από το 2018, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε δεσμεύσει το ποσό των 750.000 ευρώ για αγορά ασθενοφόρων κι ενώ η πρόσκληση έγινε από τον Ιούλιο του 2019, το Υπουργείο Υγείας δεν κίνησε καμία διαδικασία απόκτησης των ασθενοφόρων» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως είναι έκρυθμη η κατάσταση στην τοπική κοινωνία για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν ούτε την απόκτηση μίας μοτοσικλέτας με διασώστη και απινιδωτή.

Ο Υπουργός Υγείας στην απάντησή του αναφέρθηκε πως το ΕΚΑΒ Κέρκυρας σήμερα, αριθμεί 41 εργαζόμενους εκ των οποίων για διάφορους λόγους μόνον οι 31 βρίσκονται στην υπηρεσία τους, εξήγησε πως πραγματοποιούνται 3 ή 4 βάρδιες το πρωί και 2 βάρδιες το βράδυ. Παράλληλα, μίλησε για τον υπουργικό σχεδιασμό ίδρυσης τομέων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας ως μέσο ενίσχυσης του έργου της υπηρεσίας σε όλο το νησί, ενώ αναφερόμενος στο επίμαχο περιστατικό θανάτου είπε πως την ημέρα εκείνη επιχειρούσαν 4 ασθενοφόρα σε συμβάντα και πως η προσέγγιση του ασθενοφόρου έγινε 30 λεπτά μετά την κλήση του και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπήρχε εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά τη δευτερολογία του επεσήμανε πως η ύπαρξη και η πλήρης λειτουργία των 6 ασθενοφόρων είναι σίγουρο πως θα αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη επάρκεια το συμβάν. «Τι απαντάμε ως οργανωμένο κράτος σε όλη αυτή την κατάσταση, δεν είναι πειστικές οι απαντήσεις κ. Πλεύρη, υπάρχουν ευθύνες εκ παραλείψεως» ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα, ζήτησε από τον Υπουργό να δηλώσει δημόσια αν έχει σκοπό η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει το ΕΚΑΒ μετά και την τροπολογία που ψηφίστηκε για τη δυνατότητα των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας να συνάπτουν συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές για τη μεταφορά ασθενών, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιωτική αγορά ασθενοφόρων στην Κέρκυρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε εξηγήσεις στα ερωτήματα που έχει καταθέσει δημόσια προς τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ για τη μη αξιοποίηση των 750.000 ευρώ, καθώς και για τη σημερινή αδυναμία τοποθέτησης σε διάφορα σημεία του νησιού και της πόλης συσκευών απινιδιτών που θα μπορούσαν να σώσουν πολλούς πολίτες όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

Ο Υπουργός Υγείας κατά τη δευτερολογία του εξήγησε την επιλογή της κυβέρνησης για σύμπραξη του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό με αφορμή την περίοδο αναστολής της εργασίας πολλών εργαζομένων και την παράλληλη αναγκαιότητα κάλυψης των υπηρεσιών με χρονικό ορίζοντα τους 3 + 3 μήνες.

Τέλος, επανέλαβε το σχεδιασμό λειτουργίας δύο επιπλέον τομέων σε Βορρά και Νότο και κατέθεσε πως το ΕΚΑΒ Κέρκυρας έχει αιτηθεί από το Υπουργείο την πρόσληψη 20 μονίμων υπαλλήλων, όπου και θα δημοσιευθεί σχετική προκήρυξη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση μεταφορά από άλλη Υγειονομική Περιφέρεια ενός διασώστη με μοτοσικλέτα και απινιδωτή προκειμένου συνεπικουρεί το όλο έργο διάσωσης στο νησί.