Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εκδίκηση της ...ευγένειας

κωστας μπέης
04 Οκτωβρίου 2021 / 20:34

Νεοδιόριστος εκπαιδευτικός στην Κέρκυρα, βρέθηκα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να αιτηθώ την έκδοση κάρτας δωρεάν πρόσβασης σε μουσεία, κ.λπ. (Άλλο ένα μέγα προνόμιο των εκπαιδευτικών.)

Κύριε Διευθυντά,
Εάν έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς μια δημόσια υπηρεσία εφαρμόζει το νόμο ισορροπώντας μεταξύ της τυπικής τήρησης των κανόνων (το γράμμα των νόμων) και της ουσίας της εξυπηρέτησης των πολιτών (το πνεύμα) - δίλημμα κρισιμότατο, βεβαίως - ιδού ένα πρόσφατο παράδειγμα.

Νεοδιόριστος εκπαιδευτικός στην Κέρκυρα, βρέθηκα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να αιτηθώ την έκδοση κάρτας δωρεάν πρόσβασης σε μουσεία, κ.λπ. (Άλλο ένα μέγα προνόμιο των εκπαιδευτικών.) Όπου εκεί διαπιστώνουμε ότι οι «δύο μικρές φωτογραφίες» που απαιτούνται, μεταξύ άλλων, εξ εμού δεν είναι ίδιες - δηλαδή ο ίδιος είμαι στις φωτογραφίες, αλλά έχουν τραβηχτεί σε διάστημα λίγων μηνών η μία απ’ την άλλη. (Το πρόβλημα, απ’ ό,τι κατάλαβα, ήταν ότι η μία ήταν φωτογραφία διαβατηρίου, «μεσαίου» μεγέθους θα ’λεγε κανείς, ενώ η άλλη ταυτότητας - και ήταν δυσεπίλυτο το ζήτημα της περικοπής, το οποίο προσφέρθηκα να φέρω εις πέρας, αλλά…)

Η υπάλληλος αρνήθηκε να παραλάβει (αφού εκπαιδευτικοί είστε, χρόνο έχετε, μπορείτε να ξαναπεράσετε, θα σκέφτηκε), εγώ επέμεινα, ο άντρας συνάδελφός της, έσπευσε να «καθαρίσει» γι’ αυτήν, «έτσι», «τι σημαίνει “έτσι”;», εδώ παρεμβαίνει ο ανώνυμος τμηματάρχης. Να μην πολυλογώ, κάποια άλλη υπάλληλος, διερχόμενη, μου υπέδειξε να συμπληρώσω την αίτηση (να τελειώνουμε), το οποίο και έκανα - καμία διάθεση να τρέχω σε υπηρεσίες (αφού είχα περάσει από ΔΕΥΑΚ, ΔΕΗ, Διευθύνσεις, και δεν συμμαζεύεται), την οποία παρέλαβαν και πρωτοκόλλησαν, σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. 

Το αποτέλεσμα: Λίγες μέρες αργότερα έλαβα στο email μου την αρνητική απάντηση της Υπηρεσίας, υπογεγραμμένη από την προϊσταμένη. 
Φαντάζομαι τους δύο κυρίους να πηγαίνουν την αίτηση ιδιοχείρως στην προϊσταμένη, ο κύριος Α και ο κύριος Β, να επιδίδονται σε μια διαβολική προσπάθεια πειθούς, και σκέφτομαι τους Δημόσιους υπάλληλους του Καρυωτάκη…

Πόση μικροπρέπεια! Και τι (αυτοπαγιδευτική) τυπολατρεία (η/ο συντάκτρια/ης της απάντησης διόρθωσε το όνομα και το πατρώνυμό μου, κατά το επισημότερον, παραβλέποντας τα επίσημα συνοδευτικά της αίτησης έγγραφα)! Κατά τα λοιπά, στην επαρχία μας εδώ θ’ αρχίσουμε να ζυγίζουμε τις μερίδες, μην τύχει και μας τις παραδίδουν ελλιπείς.
Με τιμή,
Κ. Μπέης, Εκπαιδευτικός, 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας