Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κασσιώπη: Μνημείο θυμάτων του «Επεισοδίου των Στενών της Κέρκυρας»

Κασσιώπη
02 Οκτωβρίου 2021 / 16:41

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Albert Cohen της Κέρκυρας για την επέτειο των 75 χρόνων από το συμβάν.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έγιναν το πρωί του Σαββάτου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των 44 Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ναυτών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Κασσιώπης, τον Οκτώβριο του 1946, όταν δύο Βρετανικά Αντιτορπιλικά, που περνούσαν από τα στενά της Κέρκυρας, έπεσαν σε νάρκες που είχαν ποντίσει οι Αλβανοί.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Albert Cohen της Κέρκυρας για την επέτειο των 75 χρόνων από το συμβάν.

Στην τελέτη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ακόλουθος Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Πλοίαρχος Alex Bush, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, η αντιδήμαρχος Σπυριδούλα Κόκκαλη.



Το επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας
 
Ως “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας” χαρακτηρίζεται το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το 1946, όταν δύο πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού επιχειρώντας τον διάπλου των Στενών μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, επέπεσαν σε νάρκες.

Από τις εκρήξεις 44 Βρετανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ και τα δύο βρετανικά αντιτορπιλικά υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

Στο Βρετανικό Κοιμητήριο Κέρκυρας αναπαύονται τα 12 από τα θύματα, ενώ προς τιμήν των υπολοίπων, που χάθηκαν στη θάλασσα, έχει ανεγερθεί αναμνηστική στήλη με τα ονόματά τους.

Το “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας” αποτελεί μία από τις πρώτες υποθέσεις που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε με αντιδίκους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, ενώ ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,κατά την περίοδο 1947-1949.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτέλεσε ορόσημο για τη διατύπωση και το περιεχόμενο του νομικού καθεστώτος των στενών, ενώ ανέδειξε το ζήτημα της κρατικής ευθύνης για ζημίες στη θάλασσα, όσο και το θέμα της ασφαλούς και αβλαβούς διέλευσης.

Στην Αίθουσα Τέχνηςτης Πινακοθήκης του Δήμου (Κήπος του Λαού) κατά την περίοδο 03 - 17 Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζεται σχετικό φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα άρθρων εφημερίδων της εποχής και άλλων εκθεμάτων, που θα προβάλλουν το σημαντικό αυτό γεγονός, το οποίο σημάδεψε την πορεία του Δικαίου της Θάλασσας.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 03 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. και κατά  τη διάρκειά της, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 10:00-16:00 (εκτός Δευτέρας & αργιών). Επικοινωνία: 26610 48690 / [email protected]