Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Ο τουρισμός αποτελεί βασικό παράγοντα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας

ΥΔΡΑΙΟΥ
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:48

Μήνυμα της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένη στη χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη του τουρισμού.  Είναι η  παγκόσμια ημέρα που  ευαισθητοποιεί την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή που μπορεί να έχει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η σημερινή ημέρα ύστερα από μια βαθιά ύφεση  εξ αιτίας  της πανδημίας  βρίσκει την Ελλάδα και Κέρκυρα  στο βάθρο του νικητή.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο τουρισμός αποτελεί  βασικό παράγοντα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και το όχημα που την οδηγεί  στην ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι η τουριστική ανάπτυξη κάθε τόπου, πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού  περιβάλλοντος, για να μπορεί να έχει συνέχεια και να λειτουργεί αλληλέγγυα για το μέλλον.  Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να προτάξει δράσεις, που θα προστατεύουν τους φυσικούς πόρους,   ώστε να διαχειρίζεται  και να αξιοποιείται  με τον καλύτερο τρόπο.

Στη σημερινή συγκυρία, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της υλοποίησης μιας μακροχρόνιας και σαφώς διατυπωμένης στρατηγικής, που θα αξιοποιήσει τα εγγενή πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε και τοπικά.


Η τουριστική ανάπτυξη δεν αντιμετωπίζεται με σπασμωδικές ενέργειες, χρειάζεται σχεδιασμός, συλλογικότητα και συντονισμός, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.


Χρειάζεται σκληρή δουλειά, από επιχειρηματίες, τοπικούς φορείς, αλλά και καλλιέργεια της τουριστικής παιδείας, ώστε να γίνει πραγματικότητα στον τόπο μας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και ο ποιοτικός τουρισμός.
 
Η δική μας σταθερή επιδίωξη είναι η εικόνα της Κέρκυρας να είναι όμορφη και λαμπερή, όπως αξίζει σε ένα τουριστικό προορισμό μεγάλης εμβέλειας και δυναμικής.
Η δέσμευση μας για να χτίσουμε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ποιότητα, θα προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και θα διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προϊόν, γίνεται  πράξη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε για ν’ αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, έναντι άλλων προορισμών. Να προτάξουμε τον πολιτισμό, τον φυσικό μας πλούτο, τα τοπικά προϊόντα, τηνγαστρονομία και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας προσδίδουν μια ξεχωριστή ταυτότητα.
Η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, η προστασία των μνημείων μας και η ολοκλήρωση των υποδομών, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος, αποτελεί εθνική υπόθεση.

Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την “επόμενη μέρα”. Με σχέδιο, μεθοδική δουλειά και  συλλογική προσπάθεια, μόνο να αισιοδοξούμε μπορούμε για το μέλλον.