Το ΚΚΕ για την κατάργηση τμήματος στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας

Το ΚΚΕ για την κατάργηση τμήματος στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας

Επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Καραθανασόπουλο

27
Σεπτεμβρίου / 2021

Το 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας στεγάζεται σε ένα κτήριο που ανεγέρθηκε το 1588 με σκοπό να χρησιμοποιηθούν οι χώροι του ως Αγγλικοί στρατώνες. Λόγω της παλαιότητας του κτηρίου, η εκπαιδευτική του κοινότητα αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τις κτηριακές υποδομές (π.χ. υπόγειες αίθουσες, 5 μικρές αίθουσες 25 έως 36 m2 με ένα μόνο παράθυρο, μικρή αυλή κ.α.).

Σε αυτές τις συνθήκες και εν μέσω πανδημίας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Υπουργείου, αποφάσισε να καταργήσει ένα τμήμα από τη Γ’ Τάξη του Σχολείου, τη στιγμή που αυτό λειτουργούσε κανονικά και χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Γ’ Γυμνασίου είχαν δημιουργηθεί 4 τμήματα ενώ λίγες μέρες αργότερα, και με αφορμή τη μετεγγραφή μίας μαθήτριας, τα 4 τμήματα συμπτύχθηκαν σε 3 με 23, 21 και 24 μαθητές/τριες.

Η απόφαση αυτή, πέρα από το ότι υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο, δημιουργεί έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών αφού τα παιδιά στριμώχνονται ακόμη περισσότερο και δημιουργούνται ακόμα περισσότερο συνθήκες υπερμετάδοσης της COVID-19 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντί, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνουν τρόπους για να «σπάσουν» τα τμήματα των σχολείων και να αραιώσουν τους μαθητές μέσα σε αυτά, αναζητούν κάθε τρόπο για να «κόψουν» ό,τι μπορούν. Ένα τμήμα κόβεται στη λογική κόστους – οφέλους και στην προσπάθεια του Υπουργείου να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, θυσιάζοντας την υγεία των μαθητών.

Έτσι, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, ιεραρχεί τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των υγειονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών του ελληνικού λαού, που τις θεωρεί κόστος, συνεχίζονται οι μεγάλες συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
 
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου:

- Να μη συμπτυχθούν τα 4 τμήματα της Γ’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Κέρκυρας

- Να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι ώστε να δημιουργηθούν και νέα τμήματα σχολείων με στόχο να αραιώσουν οι μαθητές μέσα στις αίθουσες.
 
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος