Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Περικλής Κατσαρός για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Περικλής Κατσαρός
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:56

Μήνυμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου, όλους τους συναδέλφους μου, τους συνεργάτες και τους εργαζομένους μας, για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν την φετινή δύσκολη και αμφίρροπη στην αρχή της τουριστική περίοδο, γιατί σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι κερδίσαμε το στοίχημα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, οφείλω να διευκρινίσω ότι, προφανώς δεν πλουτίσαμε, ούτε καν μπορεί κάποιος να πει ότι η φετινή χρονιά μας απέφερε κέρδη, αλλά κερδίσαμε την εκτίμηση των επισκεπτών μας για τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που με ασφάλεια τους προσφέραμε εν μέσω πανδημίας, καθώς και το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και ότι διατηρήσαμε «ζωντανές» τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας. Αυτό το κατορθώσαμε όλοι μαζί, παρά τις αντιξοότητες και την όχι επαρκή βοήθεια της πολιτείας.

Σήμερα όμως γιορτάζουμε και δεν θα ήθελα να σταθώ εκτεταμένα στα προβλήματα, ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ έστω επιγραμματικά σε αυτά. Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι αντικειμενικές αξίες, οι ναυαγοσώστες στις πισίνες των καταλυμάτων, η έκδοση των σημάτων,  οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η υπερφορολόγηση, αλλά και  η ανάγκη να καταστούν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, απειλούν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και η πολιτεία οφείλει να τα αντιληφθεί και να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές μας και όχι να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πιο δυναμικού και παραγωγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουριστικός κλάδος.

Σε τοπικό επίπεδο, αυτή την εορταστική ημέρα, οφείλω να επισημάνω ότι οι φορείς αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού θα πρέπει να βελτιώσουν τις δημόσιες υποδομές και να προετοιμάσουν καλύτερα τον τουριστικό μας προορισμό πριν την έναρξη των τουριστικών περιόδων.

Και κάτι τελευταίο σχετικά με την περιβόητη ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια, ας τελειώσει επιτέλους αυτό το «ανέκδοτο»…  
Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θα έπρεπε να είναι αφορμή για να διοργανώνουμε στο μέλλον μια σειρά εκδηλώσεων, που θα αναδείκνυαν τα συγκριτικά πολιτιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Η Ομοσπονδία μας προτίθεται να συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Οφείλουμε ΟΛΟΙ μαζί με ενότητα και συνέργειες να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα τον τουριστικό μας προορισμό».