Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Δρομολογούνται λύσεις για το ΕΚΑΒ Κέρκυρας

ΓΚΙΚΑΣ
25 Σεπτεμβρίου 2021 / 12:41
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Για το ζήτημα του ΕΚΑΒ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη της τουριστικής περιόδου με διασώστη μοτοσικλετιστή.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με γεμάτο «καλάθι» επέστρεψε από την Αθήνα ο βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας όπου συναντήθηκε με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας για σημαντικά αναπτυξιακά έργα υποδομών για την ΠΕ Κέρκυρας αλλά και για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και των δομών υγείας του νησιού με προσωπικό και εξοπλισμό.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί στο πολιτικό του γραφείο στην Κέρκυρα, κατόπιν ενεργειών του, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Αμυράς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι τέσσερις δήμοι της ΠΕ Κέρκυρας με θέμα τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που σχετίζονται με τις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές Natura αλλά και την επανασχεδίαση των περιβαλλοντικών μελετών.

«Ο προηγούμενος νομός όριζε ότι από το 2021 και μετά θα γίνει ο επανασχεδιασμός των περιβαλλοντικών μελετών. Κρίσιμο θέμα για την Περιφερειακή μας ενότητα, κρίσιμο θέμα για τα Ιόνια Νησιά», ανέφερε ο βουλευτής.

Λιμενικές υποδομές

Βασικό θέμα της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη ήταν οι λιμενικές υποδομές της Π.Ε. Κέρκυρας και η ένταξη έργων στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Νέαρχος». Με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη μελέτη για τον λιμένα του Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, ύψους 250.000 Ευρώ, ο κ.Γκίκας συζήτησε με τον Υπουργό τον τρόπο της τελικής χρηματοδότησης του έργου. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε και η αντίστοιχη χρηματοδότηση άλλων λιμενικών υποδομών της Κέρκυρας.

«Δρομολογείται και προγραμματίζεται ένα σημαντικό θέμα όχι μόνο για τους πολίτες της Βόρειας Κέρκυρας αλλά για όλη την Περιφερειακή Ενότητα», σχολίασε ο κ.Γκίκας.





Σε ότι αφορά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Νέαρχος», ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό ζητήματα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, μεταφοράς και διανομής ύδατος που απασχολούν έντονα τον Δήμο Παξών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αφαλάτωση των 450 κυβικών, καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης των Αντιπάξων.

Ο κ. Πλακιωτάκης συμφώνησε με την πρόταση του Βουλευτή και θα ενταχθεί η αφαλάτωση των Παξών ως πρώτο έργο της Π.Ε. Κέρκυρας στο πρόγραμμα «Νέαρχος». Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η έλευση του πλωτού ασθενοφόρου στην Κέρκυρα, η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την μαρίνα της Λευκίμμης, η στελέχωση του Λιμενικού Σταθμού Παξών κ.α.

Ο κ. Γκίκας προσκάλεσε τον Υπουργό, Γιάννη Πλακιωτάκη, να επισκεφθεί εκ νέου την Κέρκυρα. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και το ταξίδι προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Άμεσες λύσεις για το ΕΚΑΒ Κέρκυρας

Μακρά και εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όπου «ψηλά» στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι ανάγκες και οι ελλείψεις του ΕΚΑΒ Κέρκυρας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα βρισκόταν από πριν στα θέματα που είχε προγραμματίσει ο κ. Γκίκας, ωστόσο η επείγουσα ανάγκη ήρθε ξανά στη επικαιρότητα με το τραγικό γεγονός του αιφνίδιου θανάτου του Στράτου Ταγκατίδη και την μοιραία καθυστέρηση του ασθενοφόρου.

Ειδικότερα ο κ.Γκίκας έθεσε στον Υπουργό τα ακόλουθα θέματα για τα οποία κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα:
1. Δημιουργία Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα, όπως προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 2. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας με προσωπικό και μέσα.
3. Δημιουργία Τμήματος ΕΚΑΒ Βόρειας Κέρκυρας.
4. Επιτάχυνση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (νοσηλευτών, διασωστών, λοιπού προσωπικού) και συμπερίληψη ικανού αριθμού για τις Δομές Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας.
5. Παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που λήγουν τον Οκτώβριο του 2021, όπως και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσελήφθη μέσω του ΟΑΕΔ.
6. Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και των Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων.
 7. Θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νησιωτικές περιοχές. Ο βουλευτής παρέδωσε στον Υπουργό κείμενο προτάσεων.
8. Ο Βουλευτής πρότεινε την συνεργασία του ΕΚΑΒ με τον ιδιωτικό τομέα σε σταθερή βάση, εφόσον υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων.



Τι απάντησε ο Πλεύρης
Από την πλευρά του απαντώντας ο Υπουργός, διευκρίνισε ότι η επιχειρηματολογία για τη δημιουργία ανεξάρτητης ΥΠΕ ανά Περιφέρεια είναι λογική και θα εξεταστεί η υλοποίησή τους.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, προτάσεις για την άμεση ενίσχυσή του. Επεσήμανε ότι θα μπορούσε να προσληφθεί επικουρικό προσωπικό, όμως η λίστα της 6ης ΥΠΕ για διασώστες του ΕΚΑΒ παραμένει κενή διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Για το ζήτημα του ΕΚΑΒ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη της τουριστικής περιόδου με διασώστη μοτοσικλετιστή.

«Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ, ήδη ο Υπουργός με την ενημέρωση που του έκανα έχει ζητήσει από τον κ.Παπαευσταθίου να ενισχυθεί η Κέρκυρα με άμεσες ενέργειες. Φαντάζομαι θα είναι αύξηση προσωπικού με αποσπάσεις και έλευση ενός ακόμη ασθενοφόρου επιπλέον ή μιας μηχανής ή και τα δυο. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο κ.Πλεύρης την επόμενη εβδομάδα», διευκρίνισε ο κ.Γκίκας.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον κ. Γκίκα ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου και του ΕΚΑΒ για τη δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ Βόρειας Κέρκυρας και θα δρομολογηθεί η υλοποίησή του.

Αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα δημοσιευθεί προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές και για περισσότερες από 900 θέσεις λοιπού προσωπικού. Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα συμπεριληφθούν και διασώστες ΕΚΑΒ.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι όλες οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού καθώς και οι συμβάσεις του ΟΑΕΔ που λήγουν, θα παραταθούν. Η διάρκεια της παράτασης θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά στην στελέχωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι και στις επόμενες προκηρύξεις μονίμων ιατρών, θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη ενίσχυσης των Δομών Υγείας της Κέρκυρας με κρίσιμες ειδικότητες – όπως έγινε άλλωστε και στις φετινές προκηρύξεις, όπου συμπεριλήφθηκαν 17 θέσεις μονίμων ιατρών για την Π.Ε. Κέρκυρας.

Τα κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το Υπουργείο Υγείας. Όπως ενημέρωσε τον Βουλευτή ο κ. Πλεύρης, ήδη γίνεται η επεξεργασία τους από το Υπουργείο. Εκτίμησε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθούν πρώτα οι ρυθμίσεις για τις ειδικότητες που έχουν κηρυχθεί άγονες (οικονομικά κίνητρα).

«Με τα κίνητρα που θεσπίζονται για τους γιατρούς για να έρθουν σε νησιωτικές περιοχές θα επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα να μένουν άγονες πολλές θέσεις γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων στις νησιωτικές Περιφέρειες. Τις επόμενες ημέρες η Υφυπουργός Υγείας κ.Γκάγκα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα για τις ειδικότητες που στους διαγωνισμούς του Μαρτίου και του καλοκαιριού έμειναν άγονες», διευκρίνισε ο βουλευτής.

Τέλος, αναφορικά με την συνεργασία του ΕΚΑΒ με τον ιδιωτικό τομέα, ο Υπουργός σημείωσε ότι με πρόσφατη τροπολογία δόθηκε η δυνατότητα χρήσης ιδιωτικών ασθενοφόρων με τρίμηνη διάρκεια. Ωστόσο, το Υπουργείο συμφωνεί με την πρόταση του Βουλευτή και τόνισε ότι πρόθεσή του είναι, να υπάρχει σε μόνιμη βάση συνεργασία του ΕΚΑΒ με τον ιδιωτικό τομέα.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.