Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ομιλία της Μερόπης Υδραίου στις εκδηλώσεις μνήμης των Σέρβων στο Βίδο

Μερόπη Υδραίου
23 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:57

«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε ένα κομμάτι της δικής σας ιστορίας. Είμαστε περήφανοι που οι πρόγονοί μας στήριξαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια τον Λαό σας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη νησίδα Βίδο, οι εκδηλώσεις μνήμης των Σέρβων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας της Darija Kisic Tepavcevic ενώ εκ μέρους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ήρθε η Πρόεδρος Željka Cvijanović.

Κάθε χρόνο, από κοινού οι Κερκυραίοι και οι Σέρβοι τιμούν τους νεκρούς εκείνης της περιόδου, στο μνημείο του Σέρβικου Μαυσωλείου που βρίσκεται στο Βίδο.
«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε ένα κομμάτι της δικής σας ιστορίας. Είμαστε περήφανοι που οι πρόγονοί μας στήριξαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια τον Λαό σας και βρισκόμαστε εδώ σήμερα,για επιβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των Λαών μας» τόνισε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου στην ομιλία της.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία της Δημάρχου 

Αγαπητοί φίλοι

Ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, βρίσκεται εδώ στο καθιερωμένο ραντεβού μνήμης και τιμής. 
Και φέτος, όπως κάθε χρόνο και για πάντα, δίνουμε και θα δίνουμε το παρών για να τιμήσουμε τους Σέρβους στρατιώτες, που χάθηκαν στο νησί μας από το 1916 μέχρι το 1918, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη Σερβία.

Μας δίνει μεγάλη δύναμη η γνώση της ιστορίας και η παρουσία φίλων, που έχουν αναμετρηθεί με την ιστορία και έχουν βγει νικητές.
Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά. Το Νοέμβρη του 1915 ξεκίνησε για τη Σερβία μια οδυνηρή πορεία.

Από τον Ιανουάριο του 1916 συμμαχικά μεταγωγικά πλοία μετέφεραν από τα αδριατικά παράλια ό,τι είχε απομείνει από το νικημένο σέρβικο στρατό και πολλούς πρόσφυγες.

150.000 Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες συγκεντρώθηκαν συνολικά στο ανοργάνωτο για αυτή την εξέλιξη νησί μας, κατατρεγμένα θύματα ενός πολέμου, ταλαιπωρημένοι, άρρωστοι, εκτεθειμένοι στο κρύο, στην πείνα και στις μολυσματικές ασθένειες.

Για τη σωτηρία αυτών των προσφύγων οργανώθηκε νοσοκομείο και χώροι φιλοξενίας στο νησί Βίδο και σε άλλες περιοχές της Κέρκυρας.
Παρόλες τις προσπάθειες 100 περίπου πρόσφυγες τη μέρα πέθαιναν και οι νεκροί έφτασαν συνολικά τον τραγικό αριθμό των 10.000, άλλοι θαμμένοι στη στεριά και άλλοι στον υγρό τάφο της θάλασσας.

10.000 άνθρωποι που έμειναν για πάντα στα ζεστά χώματα και στα αλμυρά νερά της Κέρκυρας, για να μας θυμίζουν και να μας επιβεβαιώνουν τις ιστορικά φιλικές μας σχέσεις.

Από το 1916 έως το 1918 ο Σερβικός Στρατός διαμόρφωσε 28 στρατιωτικά νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονταν στα στρατόπεδα των μεραρχιών στα Γουβιά, τον Ύψο, τη Στρογγυλή, τη Μεσογγή, τον Άγιο Ματθαίο, τα Βραγκανιώτικα, το Κατωμέρι, αλλά και στο Δημοτικό Νεκροταφείο της πόλης.

Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται σπαρμένοι σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής δοκιμασίας ενός ολόκληρου Λαού και της υπέρτατης θυσίας στον αγώνα για την επιβίωση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Οι Σέρβοι έμειναν στην Κέρκυρα μέχρι τη λήξη του πολέμου, το 1918. Σ΄ αυτά τα δυο χρόνια, η Κέρκυρα έγινε ανεπίσημα η πρωτεύουσα της Σερβίας και έτσι γράφτηκε μια μεγάλη σελίδα της πολιτικής σας ιστορίας. Κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης φιλοξένησε τη σερβική Κυβέρνηση και το δημοτικό μας θέατρο τη Βουλή. Ιδρύθηκε σερβικό εθνικό κρατικό τυπογραφείο, εκδόθηκε σερβικό χαρτονόμισμα, κυκλοφόρησε εφημερίδα και εκδόθηκαν βιβλία για την ευαισθητοποίηση του κερκυραϊκού λαού. Λειτούργησε σερβικό δημοτικό σχολείο και διάφοροι καλλιτεχνικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Με λίγα λόγια μια μικρή σερβική κοινωνία οργανώθηκε μέσα στην κερκυραϊκή.

Στα χρόνια της παραμονής τους στην Κέρκυρα, οι Σέρβοι δημιούργησαν θερμούς δεσμούς φιλίας με τους κατοίκους. Ενσωματώθηκαν στον Κερκυραϊκό τρόπο ζωής και κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των Κερκυραίων.
Στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, οικοδομήθηκε το 1936 το μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο, που βρίσκεται στη νησίδα Βιδο και εκεί τοποθετήθηκαν τα οστά των Σέρβων στρατιωτών.

Η δημιουργία, επίσης, του Σερβικού Μουσείου στην πόλη της Κέρκυρας, σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Κερκυραίων, αποτελεί συνέχεια της μακραίωνης σχέσης που μας ενώνει.

Σφυρηλατήθηκαν, πολύ ισχυροί δεσμοί καθώς τα ιστορικά γεγονότα και οι εξελίξεις τότε επέβαλαν ηθικά και πολιτικά στη σύμμαχο Κέρκυρα να γίνει το «νησί της Σωτηρίας» του σερβικού λαού.

Οι λαοί μας έχουν να θυμηθούν κοινούς αγώνες και θυσίες, ορόσημα στην ιστορία τους, παρακαταθήκη που άφησαν από κοινού στις γενιές που ακολούθησαν.

Η μεγάλη και ανιδιοτελής προσφορά του ελληνικού λαού και η εμπειρία του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που έδεσε την πόλη μας με την πατρίδα σας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η φιλία και η συνεργασία μεταξύ μας στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις μέρες μας.

Περίπου έναν αιώνα μέχρι σήμερα, οι σχέσεις μας παραμένουν ισχυρές και χρόνο με το χρόνο γίνονται ακόμα ισχυρότερες. Άλλωστε, οι ανθρώπινες σχέσεις που γεννήθηκαν στις δύσκολες καμπές της ιστορίας, παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Σε εποχές δύσκολες κατά τις οποίες δοκιμάστηκε ο Σέρβικος Λαός, οι Κερκυραίοι τάχθηκαν στο πλάι του, συνεχίζοντας να στηρίζουν τους παραδοσιακούς τους φίλους.

Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε ένα κομμάτι της δικής σας ιστορίας. Είμαστε περήφανοι που οι πρόγονοί μας στήριξαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια το Λαός σας και βρισκόμαστε εδώ σήμερα,για επιβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των Λαών μας.
Η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των λαών, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Αγαπητοί φίλοι

Το 2016 στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, υπογράψαμε την πρώτη φάση αδελφοποίησης με το Νόβισαντ, που προστέθηκε σε σειρά άλλων πόλεων με τις οποίες είμαστε αδελφοποιημένοι, όπως είναι το Βελιγράδι, το Κρούσεβατς, το Αλεξάντροβατς, το Ζέμουν, και την Τσαγέτινα. Σήμερα, με κάθε ευκαιρία, αντιπροσωπεία του Δήμου μας επισκέπτεται την πατρίδα σας. Σέρβοι μαθητές έρχονται εδώ κάθε χρόνο για να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους.
Ο Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις επαφές και μ’ άλλες πόλεις της Σερβίας, συμβάλλοντας έτσι, στη διατήρηση αυτής της μακρόχρονης και σταθερής σχέσης.

Μοιραζόμαστε πολλά κοινά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ουδέποτε πολεμήσαμε μεταξύ μας. Πάντα βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά.

Οι σχέσεις των δυο κρατών μας είναι φιλικές, αδελφικές, δεν είναι μόνο σχέσεις καλής γειτονίας ή ιστορικών παραδόσεων. Πιστεύουμε πως η συνεργασία μας τώρα, για να επιτευχθεί η είσοδος της Σερβίας στην Ε.Ε. στηρίζεται ακριβώς από αυτή την κοινή θέληση. Να μπορέσει και η χώρα σας να σταθεί όρθια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, που περάσατε.

Οραματιζόμαστε την μελλοντική Ευρώπη πολιτικά ισχυρότερη και γεωγραφικά διευρυμένη. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη ανοιχτή σε εκείνους τους Λαούς που προσβλέπουν σε αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον.

Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω για ακόμη μία φορά στην Κέρκυρα, να αποτίσουμε από κοινού φόρο τιμής στους ανθρώπους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν προσφέροντας σε μας το μεγάλο αγαθό, της ελευθερίας.

Από αυτόν εδώ τον τόπο, να στείλουμε ένα μήνυμα. Για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των Λαών, μπορεί να κάνει έναν κόσμο καλύτερο.