Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία τους στην Κέρκυρα οι Σέρβοι (photos)

Σέρβοι
23 Σεπτεμβρίου 2021 / 11:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολυμελείς αντιπροσωπείες δύο σερβικών κρατών, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,

που βρίσκονται στην Κέρκυρα για τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης, πήγαν σήμερα στο Βίδο, για να τιμήσουν τους προγόνους τους στο Σέρβικο Μαυσωλείο. Εκεί που γράφτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του λαού τους και σφράγισε ανεξίτηλα τις αδελφικές σχέσεις του με το νησί της Κέρκυρας.

Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας της Darija Kisic Tepavcevic ενώ εκ μέρους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ήρθε η Πρόεδρος Željka Cvijanović.



Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής Φιλίας, τα δύο κράτη τιμούν την αγκαλιά που βρήκαν στην Κέρκυρα, στο «Νησί της Σωτηρίας» όπως το έχουν ονομάσει.

Στις αρχές του 1916 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες Σέρβοι πολίτες και ο αποδεκατισμένος Σερβικός Στρατός, βίωσαν τραγικές στιγμές σε μια από τις μεγάλες εξόδους τους, διωγμένοι υπό την πίεση της αυστροουγγρικής, γερμανικής και βουλγαρικής επίθεσης. 

Από τις 18 Ιανουαρίου του 1916 έως και τις 21 Φεβρουαρίου, 43 μεγάλα συμμαχικά μεταγωγικά πλοία μετέφεραν στην Κέρκυρα τα υπολείμματα του σερβικού στρατού και χιλιάδες πολίτες. Περίπου 150.000 Σέρβοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σε όλη την ανατολική πλευρά του νησιού. Αρχικά, δεν υπήρχε καμιά οργάνωση για την υποδοχή τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στην ύπαιθρο, χωρίς τροφή και στέγη, εκτεθειμένοι στο κρύο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν μαζικοί θάνατοι από δυσεντερία, εξανθηματικό τύφο και αναπνευστικά νοσήματα.



Η βοήθεια που πρόσφεραν τότε οι αρχές του τόπου, έδεσε του δύο λαούς με αιώνιους δεσμούς φιλίας. 

Ανεπίσημα, η Κέρκυρα για δυο χρόνια έγινε η πρωτεύουσα της Σερβίας. Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξένησε τη Βουλή, ενώ το ξενοδοχείο «Bella Venezia» την Κυβέρνηση.

Κάθε χρόνο, από κοινού οι Κερκυραίοι και οι Σέρβοι τιμούν τους νεκρούς εκείνης της περιόδου, στο μνημείο του Σέρβικου Μαυσωλείου που βρίσκεται στο Βίδο. 
Πάντοτε, μαζί με τις σέρβικες αποστολές, στο μνημείο μεταβαίνουν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες. 

** Photos: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δείτε εδώ το φωτορεπορτάζ