Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλειστό για ΙΧ το ιστορικό κέντρο της πόλης την Κυριακή

Χωρίς ΙΧ
22 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:16
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σειρά δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης για μετακίνηση με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον πραγματοποιεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου). Αποκορύφωμα των δράσεων αποτελεί ο εορτασμός της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου με το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου της πόλης για τα οχήματα δίνοντας την ευκαιρία για μετακίνηση με ποδήλατο ή με περπάτημα.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μαράσλειο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, και την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς.

«Στόχος είναι ο παραδειγματισμός σε ένα άλλο μοντέλο κινητικότητας, κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων μέσα στις πόλεις μας ώστε σταδιακά να μπορέσουμε να περάσουμε και να υλοποιήσουμε αυτό που είναι και η κατεύθυνση της δημοτικής αρχής  σε πιο ανθρώπινες και πιο πράσινες πόλεις όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο άνθρωπος, ο πεζός και τα ήπια μέσα κυκλοφορίας», επισήμανε η ίδια.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γίνεται προβολή σποτ για την βιώσιμη μετακίνηση (χθες πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο στην Ανουντσιάτα και σήμερα στις 7 στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου), διανομή έντυπου υλικού ευαισθητοποίησης, ενώ έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του εικονικού μουσείου https://www.20yearsmobilityweekmuseum.eu/ που έχει δημιουργηθεί από την EUROPEANMOBILITYWEEK, σε όλους τους ιστοτόπους και τους λογαριασμούς στα social media του Δήμου η ιστορία της καμπάνιας, ο αντίκτυπος που έχει επιτύχει και οι δεσμοί της με τις ευρύτερες προτεραιότητες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση σε 10 κομβικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, αντίστοιχου αριθμού περιβαλλοντικών σταθμών για την μέτρηση σειράς περιβαλλοντικών παραμέτρων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την χρήση οχημάτων εντός της πόλης, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει ο δήμος με το εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMODlab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης τα συνεργεία Καθημερινότητας του Δήμου πραγματοποιούν ξανά έργα αναβάθμισης σε διαβάσεις πεζών εντός της πόλης, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η χρήση τους από τους δημότες.

Μάλιστα αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα σχετικά μέτρα βιώσιμης κινητικότητας, τα οποία όπως και όλα τα παραπάνω, όπως εξήγησε η κ.Υδραίου θα υλοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χωρίς ΙΧ την Κυριακή

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, όπου το ιστορικό κέντρο θα κλείσει για τα οχήματα αφήνοντας σε αποκλειστική χρήση πεζών, ποδηλάτων, μέσων μεταφοράς (Αστικό ΚΤΕΛ – Ταξί) και αμαξών, περιοχές του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας καθώς και μέρους του παραλιακού μετώπου - Λεωφόρος Δημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων από τις 9 π.μ. – 2 μ.μ. ως ακολούθως:

Στην παραλιακή Λεωφόρο Δημοκρατίας από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θέση κολώνα του Ντούγκλα, εν συνεχεία στις οδούς Αγωνιστών Πολυτεχνείου, Ελευθερίας, Αρσενίου και Δονζελότ μέχρι τα παλιά δικαστήρια.

Στην οδό Ριζοσπαστών Βουλευτών από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εν συνεχεία στις οδούς Γ. Ασπιώτη και Ακαδημίας.

Στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη, από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και εν συνεχεία στην οδό Σταματίου Δεσύλλα.

Για την ανωτέρω εκδήλωση, σε συνεργασία με την Τροχαία θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.

«Για την φετινή χρονιά το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που επιλέχθηκε είναι η φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση και τρόποι για να παραμείνουμε υγιείς. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις», τόνισε από την πλευρά του ο Διοικητής της Τροχαίας Κέρκυρας κ.Βλαχόπουλος.

Δωρεάν μετακίνηση και έκπτωση 50%

Παράλληλα για την συγκεκριμένη μέρα και τις ώρες το Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας προσφέρει για όλες τις γραμμές δωρεάν μετακίνηση των μαθητών (με την επίδειξη μαθητικής ταυτότητας) και έκπτωση 50% στο κόμιστρο για τους λοιπούς επιβάτες, προκειμένου να γίνει προώθηση της μετακίνησης των πολιτών με τα ΜΜΜ. Τέλος, η Διεύθυνση Α/θμιας εκπαίδευσης δύναται να συμμετέχει στη διοργάνωση, με δημιουργίες μαθητών που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.